23:51, čet, 25. Apr

FOTO in VIDEO: V Staršah pozdravili jesen na že 18. tradicionalni prireditvi





V Vaškem središču Starše so se poslovili od poletja in pozdravili jesen na tradicionalni prireditvi.

Na Pozdravu jeseni so se na stojnicah predstavila domača društva, imeli so povorko starodobnih vozil, trgatev potomke Stare trte. Gostovali so tudi vinske kraljice in delegacije pobratenih občin. Obiskovalci pa so lahko jedli tudi bograč, ki ga je skuhal župan.

Pomemben del Pozdrava jeseni je povorka starodobnih traktorjev in drugih vozil

Letos so imeli na že 18. tradicionalni prireditvi kar 27 stojnic, na katerih so se predstavila domača društva s svojimi dejavnostmi. Predsednik Turističnega društva Starše Marjan Malek je povedal, da so imeli res raznovrstno ponudbo. Namen je enostaven, pospešiti turistično ponudbo v občini.

Isti dan so imeli tudi trgatev potomke Stare trte, ki jo imajo ob Osnovni šoli Starše, nedaleč stran od vaškega središča. A pri tem niso pobrali vsega grozdja, nekaj ga bo ostalo za ledeno trgatev. Sicer pa na potomko Stare trte skrbno in odgovorno pazijo vse leto in imajo poleg trgatve tudi vse druge običaje povezane z negovanjem trte. Vse to pa v prisotnosti vinskih kraljic, ki so si tokrat ogledale tako povorko starodobnikov, ponudbo na tržnici kot tudi samo trgatev in se predstavile na odru.

Vinske kraljice.

Kot vedno so tudi tokrat imeli povorko starodobnih vozil, predvsem traktorjev, bilo pa je tudi nekaj osebnih vozil in en starodobni motocikel. O tej pomembni tradiciji ohranjanja starodobnikov je več povedal predsednik TD Starše.

Župan Starš Stanislav Greifoner pa je tokrat bil pravzaprav kar glavni kuhar, saj je skupaj z ekipo skuhal bograč in ga tudi delil.

Stojnic je bilo pravzaprav še več. Na njih so društva in razni lokalni ponudniki ponujali tako hrano kot pijačo. Marsikatero društvo pa je predstavilo tudi svoje dejavnosti, ki spadajo v turistično ponudbo te občine. Tako so obiskovali lahko tudi izpirali dravsko vodo in v njej iskali zlato, kar sicer ponujajo v turističnih paketih ob reki Dravi v Zlatoličju.

Iskanje zlata med materialom iz reke Drave na Pozdravu jeseni 2021 v Staršah.

Prisotni so bili tudi predstavniki pobratenih občin.  Občina je namreč pobratena z več drugimi občinami. Njihovi predstavniki so bili tokrat kot gostje in kot nastopajoči, na odru je namreč igrala godba iz Male Subotice.

Godba iz Male Subotice, pobratene občine z občino Starše

Sodelovanje vseh je tako uspelo in v Staršah so ponovno pokazali, da zmorejo tudi združevati tako društva kot tudi posameznike.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.