14:32, sob, 20. Apr

FOTO in VIDEO: V Staršah se je odvila tradicionalna žetev pšenice





V občini Starše se je danes odvil dogodek, kjer so kosci in ženice prikazali kako je žetev pšenice izgledala nekoč. Gre za drugo žetev, prvo so opravili lani. Ker se udeleženci zavedajo, kako pomembno je ohranjati dediščino, so se z veseljem zbrali in obudili spomine. Kljub dežju so se izjemno zabavali ob dobri hrani in jedači.

Mladi o tem skorajda ne vedo, težko je povedati, kako se je nekoč delalo”

Marjan Malek, predsednik Turističnega društva Starše, nam je povedal: “Nekateri starejši žetev še obvladajo, znajo kositi, žeti. Pomembno je, da znaš stolpiče tudi povezati, da se osušijo.”

Časi so se precej spremenili, večina stvari danes teče strojno. Malek na tem mestu obudi spomine.

V žetvi se je preizkusil tudi župan Občine Starše Stanislav Greifoner, ki nam je povedal, da omenjeni dogodki pomenijo ogromni: “Običaji se pozabljajo, v kolikor ne bi imeli društev kot sta TD Starše in Ajda, bi takšni običaji zamrli. Tako skrbijo, da se obudijo spomini.”

“Pomembno je, da ljudje vidijo, kako so nekoč delali, in da znajo ceniti delo pa tudi izdelke, vse kar se proizvede z ročnimi deli na kmetijstvu,” je dejala Anica Kac.

“Tehnika je šla naprej, vse delajo s stroji,” nam postopek nekoč in danes opiše Ivan Kokot : “Mladi o tem skorajda ne vedo, težko je povedati, kako se je nekoč delalo. Danes kondicije ni, ker se dela vse strojno. Nekoč so delali od jutra do večera in so kondicijo imeli, pa tudi hrana je bila drugačna.”

Del današnje žetve, si lahko ogledate v posnetku spodaj:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.