15:47, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: V Sveti Trojici se je odvilo prvo regijsko srečanje Festivala mlade literature Urška





Sinoči so pred Kulturnim domom Sveta Trojica javno brali svoje pesmi udeleženci Festivala mlade literature Urška – regijskega srečanja za SV Slovenijo.

Že pred tem se je zvrstilo nekaj dogodkov čez dan, njihovo zadnje dejanje tokratnega srečanja pa se je odvilo pred kulturnim domom, katerega predverje bodo kmalu obnovili do konca. Breda Slavinec, vodja izpostave JSKD Lenart, je povedala, da so v njihovem skladu že osemkrat pripravili tovrstno srečanje, da pa so prav v teh krajih že pred 50 leti potekala srečanja pisateljev in pesnikov začetnikov. V spomin na vsa srečanja, ki so se odvijala v takratnem gradišču prirejajo še zdaj literarna srečanja, festivale. Povedala je še, da je Občina Sveta Trojica bila odlična gostiteljica, da so jih gostili tudi v samostanu, kjer so si ogledali samostansko knjižnico. Sledil je še pogovor o letošnjih delih, ki ga je vodil letošnji selektor Nino Flisar. Na ogled pa so imeli tudi film o festivalu Urška. Sicer pa se je na natečaj za ta del izpostave prijavilo 16 pesnikov, glavnina jih je na srečanje tudi prišla.

Producentka za literarno dejavnost pri JSKD Barbara Rigler pa je poudarila, da je vesela, da so po letu in pol spet lahko imeli srečanje. Včeraj je bilo prvo srečanje, finale bo v Slovenj Gradcu. Vse izhaja iz nekdanjih srečanj pisateljev in pesnikov pred 50 leti, tako Riglerjeva pravi, da če ne bi bilo njih, ne ve, kje bi bilo oni danes. Vesela je, da so že pred 50 leti zamislili dober koncept in omogočili literatom tudi prve izdaje njihovih del.

Med včeraj sodelujočimi je tudi Agnes Kojc iz Jurovskega Dola. Poslala je namreč tri pesmi s posebno tematiko, vse so razmišljujoče, notranje, filozofske, govorijo o notranjem prebujenju. Povedala je, da so tudi ostrale njene pesmi take, čeprav je sprva pisala bolj ljubezenske pesmi. Svoje pesmi je zbrala tudi v knjižici, ki je precej družinska, tako da na pravo izdajo pesniške zbirke še čaka.

Mlade literate je pozdravil tudi trojiški župan David Klobasa, ki je prisluhnil njihovim pesmim. Poudaril je, da se trudijo, da bi Sveta Trojica postala kulturno središče, že v uvodnem nagovoru pa je dejal, da pa je osnovna kultura tista kultura medosebnih človeških odnosov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.