19:22, pon, 9. Sep

FOTO in VIDEO: Začenja se odličen Festival Maribor





V Mariboru se v sredo, 11. 9. 2024, začenja odličen Festival Maribor, ki bo vse do vključno 22. 9. 2024 v mesto pripeljal mednarodne zasedbe različnih zvrsti glasbe. Z njim se ohranja tradicijo festivalov glasbe v Mariboru, ob tem pa sega tako v tradicijo kot tudi v sodobne pristope.

11. septembra se pričenja Festival Maribor 2024, s katerim Narodni dom Maribor kot organizator nadaljuje več kot polstoletno tradicijo festivalov klasične glasbe v Mariboru. Tudi zaradi nje uživa Festival Maribor velik ugled, poleg tega pa mu pomen daje dejstvo, da vsako leto ponudi inovativne, drzne programe, ki v koncertne dvorane ne pritegnejo le ljubiteljev klasične glasbe, ampak tudi novo občinstvo. Nič drugače ne bo letos, ko festival kot umetniški vodja podpisuje ljubljenec mariborskega občinstva, Mate Bekavac, ki je eden najbolj cenjenih evropskih klarinetistov. Njegova izjemna glasbena kariera ima korenine v Mariboru, ko je pred tridesetimi leti skupaj z glasbeniki, zbranimi okrog Janka Šetinca, sooblikoval Glasbeni september. Zaradi posebnih vezi z našim mestom je letošnji festivalski spored zastavil kot poklon Mariboru, mestu na križišču kultur in prepihu zgodovine.

Novinarska konferenca za Festival Maribor 2024

Mate Bekavac o Festivalu Maribor 2024: “Maribor ima zame poseben pomen, saj so moje korenine, ne samo tiste glasbene, prepletene z njim. Zato na letošnji Festival Maribor gledam zelo osebno. Kot da zapiram neki življenjski krog, krog lastnega dozorevanja, izkušenj in spoznanj, ki so spremenila moj pogled na življenje in muziciranje. Tudi zato si želim s karseda življenjskimi programi v Maribor pripeljati glasbene kolege, ki so ob tem dozorevanju name napravili poseben vtis. Številne
med njimi bi mirno lahko označili za tako imenovane zvezdnike, a so raje zvezdniški navznoter in z nekoliko manj bleščicami služijo podobnim nazorom in muziciranju, ki jim sledim sam. To so glasbeniki s poslanstvom in veliko izpovedno močjo. Glasbeniki, ki bodo lahko vrhunsko, predvsem pa pristno in podoživeto predstavili letošnjo festivalsko tematiko in sporočilo.”

Direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina je povzel razvoj Festivala Maribor. In kako zdaj ponujajo zanimiv splet tradicije in sodobnosti. Pa tudi, kako približujejo glasbo Mariborčanom in obiskovalcem Maribora s skrbno izbiro prizorišč, ne nazadnje tudi s presenečenji na ulicah.

V kulturnih prestolnicah sveta je plastenje zgodovinskih in kulturnih vplivov že zdavnaj obveljalo za rodovitno prst, ki omogoča najbujnejšo rast in razcvet. Da raznolikost bogati, vse bolj spoznavamo tudi v Mariboru: med njegovimi zidovi domujejo slovanski patos in avstro-ogrski blišč, odmevi Alp in madžarske puste, slovenska melanholija in balkanski temperament. Vse to odseva v letošnjih koncertnih sporedih. Slovanski umami, Trans: Danubia, Trans: Gitana, Tenkočutnost Balkana, Oberkrain – Unterkrain, V imenu korenin, Vezi … Že naslovi pričajo o Bekavčevem umetniškem kredu, ki se upira elitističnemu in varne, a toge okvire uveljavljenega prebija s klicem po svobodi. Bekavčevo umetniško prepričanje, ki ga izpričuje na največjih koncertnih odrih in najprestižnejših festivalih po svetu, sporoča, da je vse povezano in prepleteno, kot so prepletene korenine dreves, letošnjega festivalskega motiva. Tudi če se zdi, da rastejo odmaknjena in samotno, pogled v globine razkrije mrežo tesno prepletenih niti, ki jih povezujejo v skupnost. In že smo pri srčiki sporočila, ki ga želi letošnji umetniški vodja predati obiskovalcem koncertov: vse je povezano, vsi smo eno. Tudi glasba!

Barbara Švrljuga Hergovich, vodja programa klasične glasbe Narodni dom Maribor, je predstavila program Festivala Maribor, ki sledi kreativnosti izvajalcev, ki prihajajo iz različnih okolij. Prav tako tudi več o samih prizoriščih, ki niso izbrana naključno.

Več koncertov v dvoranah in tudi na prostem

Sporočilo odseva v trinajstih festivalskih koncertih, namenjenim tako glasbenim poznavalcem, ki cenijo klasični repertoar in bodo med drugim uživali v Brahmsovih in Bartókovih mojstrovinah v izvedbi izjemnega Kvarteta Kelemen, kot tudi tistim, ki jih bodo v koncertne dvorane privabili strastni ritmi Sárközy Banda, najbolj iskanega romskega ansambla na svetu. Iz dvoran bo slišati tudi jazzovski zven trobente avstrijskega zvezdnika Thomasa Ganscha, melanholične melodije sevdaha pa smeh, ki ga s svojim malone kabaretnim nastopom zagotavlja duet Gansch & Breinschmid.

Koncertno dogajanje se bo prestavilo tudi na prosto. V nedeljo, 15. septembra, se bo ob 11. uri eden najbolj cenjenih klarinetistov na svetu brez zadržkov posvetil lahkotnim notam polk in valčkov in se s koncertom v Glasbenem paviljonu Mestnega parka poklonil tradiciji prirejanja promenadnih koncertov v našem mestu. 19. septembra bodo glasbeniki s priložnostnim koncertom pri Vodnem stolpu presenetili obiskovalce Lenta z glasbo in na prenovljeno dravsko nabrežje prinesli sproščeni duh priljubljenega dunajskega Grinzinga.

Tudi za otroke

S sklopom Festival Maribor med otroki letos znova posebno skrb namenjamo najmlajšim poslušalcem. Ti bodo prve korake v svet klasične glasbe že tradicionalno naredili v družbi pianistke Adriane Magdovski. Robert Stolz, Franz Liszt in Hugo Wolf – to je le nekaj velikanov, tesno povezanih z našim mestom, katerih skladbe bodo bodrile dojenčke in malčke. Nekoliko starejši otroci se bodo družili s pogumnim junakom glasbene pravljice Peter in volk in priljubljenim Tilnom Artačem.

Praizvedba novega slovenskega dela

Letos bomo ponovno priča praizvedbi novega slovenskega dela: Leon Firšt je monomuzikal Ponočnjak napisal po naročilu Festivala Maribor. Izvirno besedilo, ki bo poslušalce popeljalo na potep po nočnih mestnih ulicah, je prispeval Janez Usenik, pripovedovalec bo Tilen Artač, pevec pa Gregor Ravnik. Krstna izvedba bo 17. septembra.

Voden sprehod

Zgodbe o mestu bodo zaživele tudi na vodenem sprehodu, poimenovanem Mesto na prepihu zgodovine. Mnogotere niti pisane tapiserije, ki odseva burno zgodovino mesta, bo sprehajalcem razpletal izkušeni pripovedovalec mestnih zgodb Vid Kmetič.

 

Festivalske vstopnice so že v prodaji v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in na spletu (https://nd-mb.mojekarte.si), kupili pa jih boste lahko tudi na koncertnih prizoriščih uro pred pričetkom koncerta. Letos je ponovno na voljo vrsta ugodnosti. Omenimo festivalski paket, ki ob nakupu vstopnic za tri ali več koncertov prinaša 20-odstotni popust, enak popust velja za abonente Orkestrskega in Komornega cikla in za upokojence. Popust za dijake, študente in invalidne osebe je 50%, za otroke do štirinajstega leta pa bo za vstopnice osrednjega koncertnega programa potrebno odšteti simboličnih 5 evrov.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.