07:51, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: Zaključeno je že 55. ocenjevanje podravskih vin





Na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor so danes naredili prerez vinskega letnika 2020, na katerem so ocenjevali 153 vzorcev vin vinorodne dežele Podravje. 65 vinarjev iz vse Slovenije je tako imelo zahtevno delo.

Nejc Borko, enolog iz Puklavec Family wines, ocenjuje vina letnika 2020 vinorodne pokrajine Podravje na KGZ Maribor

Specialistka za vinarstvo in pridelavo sadjevca na Kmetijsko gozdarskem zavodu (KGZ) Maribor Tadeja Vodovnik Plevnik nam je povedala, da gre za pomembno strokovno dejanje, letos so namreč že 55. po vrsti organizirali prerez vinskega letnika te pokrajine, kamor povabijo vinarje iz celotne regije. “In tukaj se najdejo vina vseh stilov, vseh barv in različnih letnikov, predvsem pa zadnjega letnika, ki se ga tudi ocenjuje.

Ocenjevali so različna vina, preden so jih odnesli do ocenjevalcev, so zakrili etikete in tudi umaknili pokrovčke, tako da ti niso videli vnaprej, čigavo vino ocenjujejo.

Steklenice vzorcev vina pred ocenjevanjem.

Vina letnika 2020 so odlična

Med ocenjevalci je bila tudi Tatjana Košmrlj iz Biotehniške fakultete, ki nam je povedala, da so ocenjevana vina bila odlična, vsaj v tej kategoriji, ki jo je sama ocenjevala.

Vina je ocenjeval tudi Nejc Borko, enolog iz Vinske kleti Puklavec Family wines. Poudaril je, da je pozitivno presenečen, saj je bilo lansko leto za vinogradnike precej čudno, doletela jih je namreč tako pozeba kot tudi neurje s točo, tako da so se pred trgatvijo spraševali, kakšen bo na koncu letnik. A izkazal se je za odličnega, vina pa za vrhunska.

Nadgradnja ocenjevanja vina še z vinskim turnirjem

To pa ni edini dogodek letošnjega leta, ki ga pripravlja za vinarje KGZ Maribor, nam je povedala direktorica tega zavoda Irena Kropf. Nadgradili ga bodo namreč jeseni, ko bodo ambasadorji mesta Maribor ocenjevali najboljša vina na vinskem turnirju.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.