04:59, sob, 20. Apr

FOTO: Iz recikliranega kontejnerja, lesa in drugih materialov je nastal ulični bistro Lonche





Na levem nabrežju reke Drave v Loški ulici so v neposredni bližini znanega kinocentra na sicer nekoliko degradiranem delu Lenta postavili recikliran kontejner, v katerem je ulični bistro. Poimenovali so ga Lonche.

Lonche je pravzaprav beseda, ki ima osnove v španščini in angleščini, v špangleščini namreč pomeni prostor, kjer se dobi kosilo ali malico na teksaški način, ob tem pa je poskrbljeno tudi za dobro glasbo.

Ena od značilnih teksaško-mehiških jedi na jedilniku bistroja Lonche

Mariborski Lonche je umeščen na spodnjo teraso, kjer so tako naredili tik ob skladiščnem delu urban prostor, ki pa bo po besedah sogovornikov prinesel ne samo prostor za obedovanje, ampak tudi prostor za prireditve. Ne nazadnje so tudi veliko steno ob kontejnerju s sodelovanjem dijakov pobarvali v mehiške, teksaške barvne motive in s tem pripravili pisano kuliso.

Sivo steno so umetniško pobarvali dijaki mariborske srednje oblikovne šole

Ivan Dobaj, ki se ga nekateri spomnijo z lokala Takos na Lentu, je predstavil, kakšne jedi lahko obiskovalci v Loncheju pričakujejo. Pa tudi, da bodo glede na njihov slogan “eats and beats” ob ponudbi hrane z živili lokalnih dobaviteljev poskrbeli še za podporo lokalnim glasbenikom in ponudili platformo za njihovo predstavitev Lonche music ambasador.

Jurij Vahtar, Trash Design, pa je izpostavil zanimivo arhitekturno zasnovo. Ulični bistro je namreč v recikliranem kontejnerju, obložen tudi z lesom. Rdeča nit vsega pa so lonci. Nekateri stoli oziroma sedišča so namreč sestavljeni iz loncev pa tudi nekaj luči je iz loncev.

Rdeča nit so lonci.

Prvo sodelovanje z mladimi pa se je pravzaprav že zgodilo. Dijaki mariborske srednje šole za oblikovanje so namreč prebarvali z živahnimi barvami, ki so značilne za Mehiko, prebarvali steno tik ob uličnem bistroju. Naredili so kolaž zanimivih, značilnih motivov in naredili prostor bolj privlačen od sive stene, kakršna je bila prej. Eden od dijakov je tudi Uroš Sterniša, ki nam je povedal, kako je ustvarjanje potekalo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.