16:13, ned, 30. Jun

FOTO: Izjemna otvoritev Alfijevega muzeja in nastopi znanih glasbenikov v Jarenini





V Jarenini so v soboto slovesno otvorili muzej Alfija Nipiča, z naslovom Ostal bom muzikant. Vaški trg v Jarenini je zapolnila množica obiskovalcev od blizu in daleč. Z Alfijem so na koncertu nastopili številni znani slovenski glasbeniki, ki so skupaj z njim prepevali dolgo v noč.

Bogato dogajanje

Dogajanje se je začelo že ob 18. uri, ko sta na vaškem trgu pred muzejem zaigrali Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci in godba iz Admonta, ob tem pa so zaplesale Mažoretna ter twirling skupina občine Pesnica. Predstavljena je bila bogata avtobiografija Alfija Nipiča z naslovom “Ostal bom muzikant”. Obširno delo, ki je nastajalo štiri leta, vsebuje več kot tristo petdeset fotografij iz Nipičevega življenja in mnoge zapisane prigode.

Pred slavnostno otvoritvijo je pesniški župan, mag. Gregor Žmak, orisal zgodbo nastajanja muzeja in se zahvalil vsem sodelujočim v zahtevnem projektu. Nipič se je zahvalil Občini Pesnica in razkril, da je bilo vse za muzej skoraj že dogovorjeno v Mariboru. Da pa je na koncu muzej prav v Jarenini, je zasluga pesniškega župana. Alfi Nipič v Jarenini živi že skoraj petdeset let.

Izvirna otvoritev

Nato so pred vrati muzeja simbolno razlomili pripravljeno vinilno ploščo in na ta edinstven način otvorili celoten kompleks.

Žmak je navedel besede Toneta Partljiča: “Ne le v Mariboru, od koder je doma Alfi Nipič, ne le v Jarenini, sredi slovenskih goric, kjer živi v svoji hiši, ne le na Štajerskem … Alfi je v Sloveniji ljudska beseda.” Tako je pred dobrimi štirimi leti v pogovoru med županom in Alfijem nastala zamisel o muzeju, po zgledu muzeja Slavka Avsenika v Begunjah. Investicija je stala 1,3 milijona evrov, od tega je 232.000 evrov sofinanciralo ministrstvo za kulturo. Adaptacija je trajala dvajset mesecev, pred tem pa sta bili potrebni še dve leti za urejanje dokumentacije.

Koncert z zanimivimi gosti

Sledil je koncert Alfija Nipiča z Nino Pušlar, Darjo Gajšek, 6pack Čukurjem, Miranom Rudanom in mnogimi drugimi. Obiskovalci so navdušenje izkazali z množičnim obiskom, skupnim prepevanjem in plesom dolgo v noč. Alfi, ki v tem letu praznuje tudi visok življenjski jubilej, je med nastopi in skozi celoten večer izžareval neverjetno energijo ter izjemno pevsko kondicijo, kar je v zbranih le še okrepilo željo, da bi njegov glas med nami še dolgo prepeval in nas povezoval.

Moderno opremljena stavba

Popolnoma obnovljena in prilagojena stavba nekdanje šole zdaj vključuje sejno sobo, dvorano z osemdesetimi sedišči in odrom, prodajalno lokalnega vina in dobrot, izjemno vinoteko z vini domačih vinarjev, sodobno kuhinjo, teraso, eno nadstropje pa je v celoti namenjeno muzejski zbirki Alfija Nipiča z naslovom “Ostal bom muzikant”. Bogata zbirka osebnih predmetov iz Nipičevega življenja, izdanih zgoščenk, pridobljenih nagrad in drugega zanimivega gradiva je nastajala pod okriljem mariborskega muzeja NOB.

Alfijevo najzanimivejše darilo

Med skrbno predstavljenimi razstavnimi predmeti je tudi mehiški sombrero, za katerega je Alfi povedal, da je to najzanimivejše darilo, kar jih je dobil. Ko je v Mehiki z mariachi nenačrtovano zapel znano mehiško skladbo, je osvojil njihova srca do te mere, da mu je eden podaril lasten klobuk. Idejo za muzej je Alfi dobil, ko je guverner ameriške zvezne države Ohio ansamblu Avsenik predstavil muzej Polka Hall of Fame. Tako je najprej nastal muzej v Begunjah, kasneje še Slakov v Mirni Peči. Alfi je poudaril, da je namen muzeja predstavljanje preteklosti in spominov, in ni nujno, da te osebe takrat več ni. Lepota otvoritve v Jarenini je bila prav v tem, da je bil Alfi lahko prisoten, da je zbranim spregovoril ter predvsem zapel.

Jarenina, Štajerska in Slovenija so z odprtjem muzeja pridobile še en izjemen kraj, ki bo očaral domače in tuje obiskovalce ter je več vreden obiska. Hkrati bo lahko ogled razstave Ostal bom muzikant izvrsten magnet, da se bodo turisti še dalj časa zadržali v teh krajih in tako odkrivali še druge kulturne, etnološke in naravne bisere, ki se skrivajo v občini Pesnica ter v sosednjih krajih.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.