03:24, čet, 4. Jul

FOTO: Katastrofalni prizori po popoldanski hudi uri, klestila velika toča





Ponekod po Sloveniji je zaradi lokalnih neviht in neurij promet močno oviran, poroča prometnoinformacijski center za državne ceste. Voznike pozivajo, naj se ne ustavljajo na avtocesti in pod nadvozi ter da naj vozijo previdno in prižgejo luči. Arso pa je zaradi neviht za severovzhod, severozahod in jugovzhod izdal oranžno opozorilo.

Popoldne in zvečer so predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji možne močnejše nevihte, poroča Agencija RS za okolje (Arso). Ob nevihtah so možni toča, močnejši sunki vetra in nalivi, opozarjajo s Centra za obveščanje RS.

O nevihtah in toči med drugim poročajo iz naselij Rače, Hoče, Miklavž na Dravskem polju in Kidričevo pri Ptuju so objavili uporabniki Facebook strani Neurje.si.

Nastali dve močnejši nevihti

Meteorolog Blaž Šter z Arsa pa je za STA dejal, da sta nastali dve močnejši nevihti, ki sta bili najprej nad Avstrijo. Vzhodnejša in silovitejša nevihta se je pomaknila nad Štajersko. Sprva je severno od Maribora oslabela, potem pa se je precej okrepila zahodno od Maribora in povzročila “precej debelo točo, močne sunke vetra in tudi nalive”.

Na postajah Arsa so zabeležili močan naliv na Hočkem Pohorju, kjer je padlo 56 milimetrov padavin in tudi toča, na letališču Edvarda Rusjana Maribor pa je bil močan naliv, zabeležili so tudi najmočnejši sunek vetra, in sicer 76 kilometrov na uro. Ta nevihtna celica se zdaj pomika proti Hrvaški in je nekoliko oslabela.

Toča v Bohovi, FOTO: Gregor Majšler

Nevihta na Gorenjskem pa se od Jezerskega pomika proti vzhodu in nekoliko tudi južneje, prehodno je oslabela nato pa se znova okrepila. “Tako da svetujemo predvsem spremljanje radarske slike padavin v naslednjih urah,” je dejal Šter.

Nevihta je nastala tudi južno od Slovenj Gradca, a je po besedah dežurnega meteorologa ne povzroča večje nevarnosti.

Toča je klestila tudi po češnjah.

Na Arsu opozarjajo, da se v naslednjih urah še lahko pojavi kakšna nevihta. “Potrebno je spremljati predvsem nevihto, ki je na območju Gorenjske, ta se bo verjetno pomaknila v smeri proti Celju, znova lahko pade tudi toča,” je dejal Šter.

Nevihtna aktivnost je sicer še vedno tudi nad avstrijsko Štajersko in Koroško, tako da lahko nastane še kakšna nevihta tudi nad Slovenijo. “Verjetno te nevihte ne bodo več tako izrazite,” napoveduje.

Dogajanje se bo ponoči umirilo, v soboto pa je spet možen nastanek močnejših neviht v popoldanskem in večernem času, je Šter še dejal za STA.

Z uprave za zaščito in reševanje pa so sporočili, da je neurje z močnim nalivom, točo in vetrom sprva zajelo nekatere občine, ki jih pokrivata regijski center za obveščanje Maribor in Ptuj. Skupaj so zabeležili 66 dogodkov, od tega 54 na območju občine Hoče-Slivnica.

Meteorna voda je poplavila več kleti, toča je poškodovala ostrešja objektov, sunki močnega vetra pa so podrli nekaj dreves in poškodovali elektrodistribucijsko infrastrukturo. Sprožila sta se dva zemeljska plazova.

Aktivirano je bilo 15 gasilskih enot, ki so do 18. ure posredovale na 102 lokacijah. Intervencije so še v teku, so zapisali.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.