07:24, sob, 6. Jul

FOTO: Letalska policijska enota s prevozi opreme in markacistov pomaga pri obnovi planinskih poti





Letalska policijska enota je na Prisojnik prepeljala šest markacistov Planinske zveze Slovenije, ki bodo obnavljali poškodovana mesta na planinskih poteh na Prisojniku. Za obnovo je helikopter na dve mesti gore prepeljal tudi nekaj sto kilogramov opreme.

FOTO: GPU

Enako nalogo je imela posadka policijskega helikopterja za poškodovano Tominškovo pot na Triglav iz doline Vrat, od koder so ravno tako v petek prepeljali okoli 500 kg tovora, ki je ostal na območju po obnovi poti. Markacisti, ki so obnavljali poti, so na tleh v večje transportne vreče zložili in pripravili opremo, helikopter pa je z opremo za zunanji prevoz tovora material in odpadke, ki so ostali po obnovi, prepeljal v Mojstrano. Tovor je v takem primeru vpet na tovorno kljuko pod trup helikopterja in z njim povezan preko daljših tovornih vrvnih zank.

Naloge sodijo v sklop dolgoletnega nudenja pomoči Policije Planinski zvezi Slovenije, ki skrbi za zahtevno vzdrževanje planinskih poti. Vsem je namreč v velikem interesu, da so poti varne in da se markacistom, ki opravljajo zahtevno in nevarno delo, s prevozom težkega tovora olajša vsaj del poti.

FOTO: GPU

Planinske poti, na katerih potekajo obnovitvena ali druga vzdrževalna dela, so objavljene na spletni strani Planinske zveze Slovenije.

Vse pohodnike pozivamo, naj upoštevajo opozorila Planinske zveze Slovenije ter se v gore odpravljajo le ustrezno informirani in pripravljeni – naj izbirajo tiste poti, ki ustrezajo njihovi psihofizični kondiciji, znanju in izkušnjam, uporabljajo ustrezno opremo in obisk gora prilagodijo tudi vremenski napovedi. Le tako bo izlet v gore varen. Znova opozarjamo tudi, naj zaradi lastne varnosti in varnosti drugih tam, kjer so poti zaprte, obvezno upoštevajo prepoved.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.