15:52, sob, 20. Apr

FOTO: Mariborski policisti na motorjih se pripravljajo na sezono, pripravite se tudi vi





Spomladi se po ‘zimskem spanju’ na ceste vrnejo motoristi. Najbolj neučakani sedejo na motor ob prvih sončnih žarkih, ko razmere na cesti še zdaleč niso idealne.

Da bi bila motoristična sezona prijetna in varna, se morajo motoristi nanjo ustrezno pripraviti, kot se nanjo te dni nanjo pripravljajo tudi policisti-motoristi PPP Maribor. “Pri nabiranju prvih kilometrov nove sezone motoristom svetujemo previdnost ter ustrezne priprave,” je na današnjem dogodku med drugim povedal Borut Drevenšek, policist – motorist, sicer inštruktor na PPP Maribor.

Še preden se motoristi podajo na cesto, naj ne pozabijo na tehnično pripravo motorja ter na ustrezno psihofizično pripravo. Policisti priporočajo, da prve zavoje opravijo na poligonu, kot to počnemo tudi policisti. Posebno previdni naj bodo ob začetku sezone – hladen asfalt, pesek in poškodbe na vozišču so lahko namreč, skupaj z nepazljivostjo, vzrok za padec ali prometno nesrečo.

Na voljo so predavanja in preventivne delavnice

Voznikom motornih koles in mopedov svetujejo še, da se udeležijo različnih predavanj in preventivnih delavnic, kjer bodo prisotni tudi policisti: “Že 15. aprila vas skupaj z MOM in mnogimi drugimi partnerji dogodka vabimo na 2. Mariborski moto dan. Tako bodo lahko motoristi osvežili svoje znanje ter se ustrezno pripravili na novo sezono. Opozoriti pa moramo tudi vse ostale prometne udeležence, da se na ceste vračajo motoristi, in da so nanje še posebej pozorni.”

V lanskem letu sta na cestah PU Maribor umrla 1 voznik motornega kolesa in 1 voznik mopeda, kar je manj kot v letu poprej (v letu 2021 so življenje izgubili trije vozniki motornih koles in 2 voznika mopeda), je pa bilo med motoristi in mopedisti lani več hudo telesno poškodovanih (med motoristi lani 17 in predlani 9; med mopedisti lani 6, predlani 5), med vozniki mopedov pa je bilo več tudi lahko telesno poškodovanih.

VIR: PU Maribor

Kar 62% voznikov motornih koles in mopedistov je bilo lani povzročiteljev prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi, zato voznike enoslednih vozil policisti pozivajo k zbrani in strpni vožnji, pri čemer pa naj se odrečejo alkoholu. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč med vozniki enoslednih motornih vozil se je namreč povečal in je med vozniki motornih koles znašal 10 % (v letu poprej 7,9%), med vozniki mopedov pa kar 22 % (v letu poprej 15%). Stopnja alkohola pa je lani znašala 1,33 g/kg in pri mopedistih 1,58 g alkohola na kg krvi.

Policisti bodo aktivni v preventivnih akcijah

V toplejših mesecih, ko se delež voznikov enoslednih motornih vozil v cestnem prometu poveča, se zgodi največ prometnih nesreč z udeležbo teh udeležencev, hujše pa so tudi posledice – pri motoristih izstopajo vikendi, medtem ko je prometno-varnostna problematika, povezana z vozniki mopedov, v večjem deležu prisotna v času delovnikov.

Policisti bodo seveda tudi ob letošnji motoristični sezoni izjemno aktivni v sklopu preventivnih aktivnosti, izvajali pa bomo tudi poostrene nadzore. Že v tem tednu (26. marca) bo ta potekal na območju celotne policijske uprave. Pri nadzoru cestnega prometa je bilo sicer v letu 2022 na območju PU Maribor ugotovljenih 844 ali 8 % več kršitev voznikov enoslednih motornih vozil.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.