12:20, sob, 20. Jul

FOTO: Ministrica obiskala Žitovo pekarno v Mariboru

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je včeraj obiskala Žitovo največjo pekarno Kruh pecivo v Mariboru.

Ob tem se je zahvalila pekarski industriji na čelu z družbo Žito kot največjim podjetjem v panogi za nemoteno oskrbo slovenskih potrošnikov v času epidemije covida-19. Podporo ji je obljubila tudi v prihodnje.

Generalni direktor Žita in predsednik sekcije za pekarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Janez Bojc je pozdravil dosedanje ukrepe vlade za blažitev posledic soočanja z novim koronavirusom. “Ti so našemu podjetju delno pomagali prebroditi to obdobje na področju prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pokrivanja bolniških nadomestil do 30 dni in refundacije kriznega dodatka invalidom,” je dejal.

Pozdravlja tudi ukrep financiranja skrajšanega delovnega časa v sklopu tretjega protikoronskega paketa. “Vendar imamo kot podjetje in panoga še veliko izzivov in pri njih pričakujemo posluh, tako pri vključitvi razvojno in izvozno usmerjene pekarske panoge kot pomembnega člena v prehrambeni in samooskrbni verigi v prihodnjo strategijo razvoja kmetijstva kot pri podpori ministrstva s sredstvi za promocijo v pekarstvu. Enako tudi pri vsaj delni nadomestitvi stroškov za zdravstveno zaščito, transport delavcev in drugih nastalih stroškov zaradi epidemije,” je dodal.

Ministrici je predstavil potek dela v proizvodnih enotah Žita, ki jih je 16 po vsej Sloveniji. Poudaril je, da delo v njih v času epidemije ni zastalo, ampak je več kot tisoč zaposlenih ves čas skrbelo za nemoteno oskrbo slovenskega trga z osnovnimi prehrambenimi izdelki. Ob tem kljub naraščanju cen surovin in transportnih stroškov niso dvigovali cen živilom.

V osmih Žitovih pekarnah po Sloveniji letno spečejo 24.000 ton kruha in 7000 ton pekovskih izdelkov. Po besedah ministrice gre za zelo pomembno podjetje in panogo, kar se je pokazalo tudi v času epidemije novega koronavirusa, “ko je številne Slovence poleg tega, ali bomo imeli dovolj učinkovit zdravstveni sistem, izjemno skrbelo tudi to, ali bomo imeli dovolj hrane”.

Razume pričakovanja za nadaljnjo pomoč države panogi. “Verjamem, da bomo tudi izven protikoronskih ukrepov in paketov našli dovolj volje in imeli dovolj jasne cilje, da bomo v prihodnje resurse, tako finančne kot človeške, usmerjali v to, da bomo s skupnimi močmi te cilje dosegali. Pred nami je tudi še kar nekaj razpisov iz evropskih fondov, ki smo jih tudi prilagodili temu, da bodo namenjeni zagonu novih razvojnih ciklov in investicij v kmetijstvu in živilsko-predelovalni industriji,” je dejala.

Te razpise bodo po njenih besedah objavili v juniju, obenem pa naj bi podjetjem pomagali tudi pri promociji slovenskih živilskih izdelkov. “Zavezali smo se, da s skupnimi močmi najdemo načine, da bi slovenske potrošnike osveščali, da kupujejo izdelke, ki so pridelani in predelani v Sloveniji,” je pojasnila ministrica.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.