13:45, sob, 20. Apr

FOTO: Množica na protestu zahtevala umik ukrepov





Na ljubljanskem Trgu republike pred parlamentarnim poslopjem so se danes zbrali nasprotniki uvajanja pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v vse sfere življenja. Kot je dejal eden od govorcev Zoran Stevanović, so jim oblasti ukradle svobodo, dostojanstvo, pravico do dela, izobrazbe … Zato zahtevajo umik omejitev.

Na protestu so bili kritični do vlade in aktualnega sklica državnega zbora, ki da ne uživata več zaupanja ljudi, zato so jih med skandiranjem pozvali k odstopu.

Stevanović iz stranke Resni.ca je ocenil, da si želi oblast le spreti narod med sabo. “Kradejo naš denar pod pretvezo, da varujejo naše zdravje. Polovica Slovenije pa se ne more več gibati, če nima pri sebi lista, ki izkazuje PCT,” je strnil. “Hočemo nazaj svoje življenje, hočemo svobodo,” je navedel in dodal, da zahtevajo umik obvezujočih ukrepov in omejitev.

Anica Bidar iz iniciative Maske dol pa je v izjavi, ki so jo objavili tudi na Facebooku, navedla, da imajo ljudje dovolj izsiljevanja in pogojevanja s PCT. Prav tako je napovedala nove shode prihodnji teden in celo ustavitev države. Po njenih besedah želijo, da se ukinejo vsi ukrepi. “Smo svobodni ljudje, ki želimo živeti v svobodni državi,” je navedla.

Na trgu je bilo slišati tudi nekaj takih, ki sploh ne verjamejo v obstoj novega koronavirusa, ali pa ga vidijo kot zgolj sezonsko gripo, in ki menijo, da cepiva škodijo ljudem.

Čeprav so organizatorji pozivali k mirnemu shodu, pa je prišlo tudi do incidenta, ko je nekdo od protestnikov vrgel steklenico proti enemu od policistov, ki je varoval shod, a ga k sreči zgrešil. Množica se je tudi približala vhodu v parlamentarno stavbo. Policija pa je še okrepila svojo prisotnost.

Epidemiološka slika v državi se sicer slabša. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 11.238 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 347 covidnih bolnikov, od tega 75 na intenzivni negi. Samo v torek je umrlo šest covidnih bolnikov.

Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev.

Vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.