20:30, sob, 27. Jul

FOTO: Na shodu Korošcev poudarili: Na severnem delu Koroške mora biti tretja razvojna os čim hitreje končana





Včeraj, 2.3.2023 je ob 16. uri na gradbišču Jenina pri Podgorju v Slovenj Gradcu potekal shod Korošcev, ki od vlade zahtevajo da ta nadaljuje vse postopke za izgradnjo ceste na Koroško do leta 2027.

Spomnimo, 24. avgusta 2021 je potekala slovesnost ob začetku gradnje hitre ceste na Koroškem ravno na tem odseku Jenina, kjer je prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak napovedal dokončanje celotnega odseka hitre ceste Šentrupert–Slovenj Gradec do konca leta 2027.

Korošce je razburila novica prejšnjega tedna, ko se je Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek srečala s predstavniki Darsa in župani nekaterih občin, prek katerih teče projekt gradnje severnega dela tretje razvojne osi. Kot je sporočila po srečanju, se gradnja zamika, natančna časovnica pa naj bi bila predvidoma znana aprila. Dars se je sicer zavezal, da bo zahteval dosledno spoštovanje pogodbenih rokov, župani pa z zamikom niso zadovoljni.

SDS zahtevala sklic izredne seje državnozborskega odbora za infrastrukturo

Poslanka SDS Koroške Alenka Helbl, ki je podprla shod je med drugim izpostavila, da si želi, da se bodo sklicanega odbora udeležili vsi deležniki. O današnjem shodu pa je dejala, da se ji zdi nujno in prav, da Korošci stopijo skupaj in povedo svoje zahteve. Da se ne strinjamo z ponovno vzpostavitvijo delovnih skupin, preverjanji in prelaganjem krivde Darsa na ministrsvo in obratno. Na severnem delu Koroške mora biti tretja razvojna os čim hitreje končana.

Koroška je zaradi slabših obstoječih cestnih povezav gospodarsko in podjetniško manj konkurenčna, saj regija že sedaj stagnira, mladi tu ne vidijo svojih priložnosti, podjetja, ki imajo več podružnic, najprej vrata le-teh zaprejo na Koroškem. Že iz zgodovine bi se namreč lahko naučili, da se kraji ob prometnicah hitreje razvijajo.

“Korošci si zaslužimo korekten odnos države, pravico do urejene infrastrukture, torej do primerne, varne, sodobne cestne povezave do prestolnice in ostalih delov Slovenije. Navsezadnje je investicija v 3. razvojno os vključena v Resolucijo o nacionalnem programu razvoja prometa v RS za obdobje do leta 2030 je bilo sporočilo shoda,” so poudarili.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.