14:44, sob, 20. Apr

FOTO: Na slavnostni akademiji v Kungoti so dobili novega častnega občana





Sinoči je bila v Kungoti v okviru občinskega praznika slavnostna akademija, na kateri so podelili tudi zlati grb občine, naziv častnega občana in posebni priznanji županje.

Naziv častnega občana občine Kungota je dobil Jurij Leitgeb

Jurij Leitgeb je domačin, a prva desetletja življenja so ga zaradi težkih vojnih in povojnih časov vodila po mnogih krajih takratne države. Med življenjem v Beogradu je kot zagrizen športnik končal šolanje na »Državnem inštitutu za fizično kulturo« in s to popotnico se je konec petdesetih let vrnil v svoj domači kraj – v Zgornjo Kungoto. S svojo neusahljivo energijo je obeležil desetletja življenja kraja in kasneje tudi občine. Najprej kot zagret profesor športne vzgoje, ki je generacije mladih navdušil za rokomet in košarko, kasneje pa še kot ravnatelj in pedagoški vodja ter mentor celi vrsti učiteljev. Seveda pa je gospod Jurij Leitgeb mnogo več kot to: je predan kulturnik, vztrajen pohodnik, ljubiteljski fotograf, predvsem pa človek, ki ob še tako naključnem srečanju sogovorniku ne odreče tople besede, so še poudarili v utemeljitvi za podelitev častnega občana občine Kungota.

Tokratni prejemnik zlatega grba občine Kungota je Vinko Ul

Vinko Ul izhaja iz športne družine. Njegova dolgoletna prizadevanja za nogometni razvoj v Spodnji Kungoti se simbolno zaključujejo prav v letošnjem letu, ko končujejo gradnjo sodobnega športnega objekta, so zapisali v utemeljitvi. Klub, ki ga je ustanovil, je nenehno rastel, doživel svoj zenit z igranjem v tretji slovenski ligi ter vzgojil na desetine igralcev, ki jim je nogomet pomenil več kot zgolj rekreacijo. Ljudje, kot je Vinko Ul, so ne nazadnje zaslužni tudi za preporod slovenskega nogometa, za njegov tekmovalni ter tudi organizacijski uspeh v zadnjih desetletjih. Ob njegovih športnih prizadevanjih pa so v utemeljitvi izpostavili tudi to, da je bil gospod Vinko Ul občinski svetnik vse od prvega sklica celih 28 let.

Posebno priznanje županje je dobila Alenka Leber Vračko

Ko je Alenka Leber Vračko pred leti na tablo zapisala, da na družinski kmetiji ponujajo meso, mleko in elektriko, je pozabila dodati, da je popotnik pri njih vedno deležen tudi nasmeha, so zapisali v utemeljitvi za podelitev priznanja. Alenka Leber Vračko je v krajih, ki so zaznamovani z vinogradništvom vztrajala pri živinoreji in to  dvignila na novo, mnogo višjo raven. Kmetijo, ki jo vodi skupaj z možem in sedaj že tudi z dvema odraslima hčerama, je nadgradila s sodobnimi tehnološkimi in tudi inovativnimi procesi. Ob poklicnem življenju pa se je že pred leti  najprej krajanom, nato pa še vsem ostalim, predstavila z neverjetnimi ročnodelskimi kreacijami; najprej iz suhega cvetja, kasneje pa še iz vseh mogočih materialov, ki jih je oblikovala njena kreativnost. Svoje male umetnine pa ni zgolj razstavljala ali z njimi olepševala krajevnih dogodkov, temveč je vzgojila in navdušila celo vrsto somišljenic, ki danes z ročnim delom obujajo v veliki meri že pozabljeno dediščino naših krajev.

Posebno priznanje županje tudi Mariji Radmilovič

Marija Radmilovič se je rodila v trdno svečinsko družino, tako sta ji bili kultura in prosveta položeni v zibko. Odločila se je za učiteljski poklic ter videla in doživela najsvetlejše trenutke svečinskega šolstva z nižjo gimnazijo in kmetijsko šolo v Svečinskem gradu. Tudi po njeni zaslugi je v času intenzivne depopulacije šola v Svečini stala in obstala. Že kot mlado dekle se je zapisala gledališkim deskam, svetlo tradicijo svečinskega ljubiteljskega odra pa nato desetletja dolgo nadaljevala kot režiserka in mentorica otroških in mladinskih gledaliških skupin, je še zapisano v utemeljitvi. Z otroško gledališko skupino Sončece je postala tudi širše prepoznavna. Njeno mentorsko delo pa se zrcali v posameznikih, ki danes v slovenskem kulturnem prostoru delujejo kot poklicni gledališki ustvarjalci.

Posebej pa so izpostavili tudi gasilcee in vsem ostali, ki so v zadnjih tednih, meseci pomagali pri vseh težavah, ki jih je povzročilo obilno deževje. Številni plazovi so namreč poškodovali infrastrukturo, uničena je tudi kmetijska površina.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.