18:57, čet, 28. Mar

FOTO: Načrti mariborske občine za Center Rotovž





Mariborska občina je danes predstavila načrte za projekt vzpostavitve inovativnega Centra Rotovž, ki bo usmerjen k promociji knjige, izobraževanja, kulture in digitalizacije.

Del tega projekta bo tudi rešitev dolgo znanih težav osrednje knjižnice, ki se že leta sooča z neprimernimi prostori in s tem povezanimi težkimi delovnimi pogoji.

Kot so danes predstavili avtorji vizualne ideje iz arhitekturnega ateljeja Medprostor, bosta na tej lokaciji po sedanjih načrtih prostor dobili tudi nov razstavni prostor Umetnostne galerije Maribor za bolj zahtevne razstave ter manjša art kinodvorana, prenovljeno podobo pa bi dočakal tudi Rotovški trg.

Ocenjena vrednost projekta nekaj manj kot 16 milijonov evrov

Po besedah projektanta Roka Žnidaršiča je ocenjena vrednost projekta nekaj manj kot 16 milijonov evrov, mariborska občina pa si večino denarja obeta iz evropskih in državnih sredstev. Za zdaj sicer ta še ni zagotovljen, a po besedah župana Saše Arsenoviča si drugo največje slovensko, univerzitetno in obmejno mesto takšen projekt zagotovo zasluži, še posebej v letih, ko bo na voljo rekordna vsota evropskega denarja.

“Projekt imamo pripravljen in v sramoto vsej državi je, da imamo takšno knjižnico, kot je zdaj. Glede na vsebine, ki gredo točno v skladu z evropskimi smernicami, in glede na to, da bo država imela več kot problem, kako počrpati 11 milijard evrov, mislim, da sploh ne sme biti nobene debate o tem, da ne bi dobili tako pomembnega kulturnega in kreativno razvojnega hrama,” je prepričan Arsenovič.

Z deli želijo začeti konec leta 2021

Podžupanja Alenka Iskra je povedala, da jim je junija uspelo na podlagi interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij v državi projekt uvrstiti na seznam, vendar to za financiranje projekta ne pomeni avtomatizma.

Ministrstvo za kulturo je prejelo njihovo projektno nalogo in finančno konstrukcijo in jo posredovalo tudi vladni službi za kohezijo. V predlogu proračunov za naslednji dve leti naložbe sicer ni v državnem proračunu, s pomočjo mariborskih poslancev pa so po njenih besedah pripravili amandma, ki bi investicijo vendarle vključil med projekte države.

“Vse napore vlagamo v to, da bi z deli začeli konec leta 2021,” je še pojasnila Iskra in dodala, da bi projekt v primeru uspešnega črpanja evropskega denarja moral biti zaključen leta 2023. Gradbeno dovoljenje pričakujejo v prvi polovici prihodnjega leta.

Prenova Mariborske knjižnice se vleče že leta

Zgodba glede nujne prenove Mariborske knjižnice se vleče že leta. V času prejšnjega župana Andreja Fištravca je prav tako že bila izbrana natečajna rešitev, pridobljeno je bilo gradbeno dovoljenje, a se je zataknilo z denarjem zaradi nesoglasij med različnimi svetniškimi skupinami. Fištravec je nato za knjižnico iskal povsem novo lokacijo, potem so skušali projekt poceniti, na koncu je poteklo še gradbeno dovoljenje.

Direktorica knjižnice Dragica Turjak upa, da se bo zgodba z njihovimi težavami zdaj vendarle res zaključila, prav tako je zadovoljna, da se načrti vračajo na Rotovški trg. Čeprav bodo zaradi teh dodatnih vsebin ostali brez nekaj kvadratov prostora, naj bi ga občina zagotovila na dodatni lokaciji. Že zdaj pa intenzivno iščejo nadomestne prostore v središču mesta, kjer bodo knjižnični servis lahko vzpostavili tudi v času gradnje.

Tudi direktorica Umetnostne galerije Maribor Breda Kolar Sluga je vesela sicer racionaliziranega projekta, ki so se mu pridružili z velikim veseljem, takoj ko so spoznali, da gre za sinergijo več različnih vsebin. Pozdravljajo tudi umestitev kulture v najožje mestno središče, kar kaže na to, kje mestna oblast vidi pravo mesto za to področje.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.