20:51, čet, 25. Apr

FOTO: Ob 90-letnici PGD Dogoše dobili mestni pečat





Včeraj so člani in članice PGD Dogoše obeležili 90 – letnico delovanja društva. Najprej so jo ovekovečili z veliko gasilsko parado, temu pa je sledila slovesnost v šotoru, z blagoslovom in prevzemom novega gasilskega vozila. 90. let PGD Dogoše

90 – letna zgodovina PGD Dogoše

27. marca 1927 je osem ustanovnih članov v Dogošah ustanovilo gasilsko četo. Danes pa PGD Dogoše predstavlja 72 članov in 26 usposobljenih ter operativnih gasilcev. Kot je v nagovoru povedal predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dogoše Dušan Mikl , v društvu razpolagajo s sobno opremljenim gasilskim domom, vadbenim poligonom za izobraževanje gasilcev in novim gasilskim vozilom za prevoz moštva GVM – Ford, ki so ga tudi včeraj predali svojemu namenu.

Govorci opomnili na pomen gasilcev v državi

Predsednik Gasilske zveze (GZ) Maribor Slavko Kramberger, je na slovesnosti opozoril, da bi morala država za gasilce imeti več posluha. “Glede na to, da gasilci uživajo najvišje zaupanje v državi in niso deležni bonitet kot si jih zaslužijo, bi bilo dobro, da država zanje poskrbi, saj nesebično prispevajo velik delež družbi pri zaščiti državljanov,” je dejal.

Prav tako je zbrane nagovoril Janez Merc, predstavnik Gasilske zveze Slovenije. Poudaril je, da se gasilska prostovoljna društva srečujejo z življenjem in smrtjo ter to počnejo brezplačno, zato ne moremo vseh društev postaviti na “skupni imenovalec”. “Ko se gasilci borimo za denar, ta ni za nas, ki delamo zastonj, ampak za opremo, izobraževanja in usposabljanja, ki omogočajo, da smo zmeraj v dobri kondiciji in lahko rešujemo življenja in premoženje državljanov,” je dejal Merc in ob tem pozval politike, ki se na terenu radi slikajo ob uspešnih gasilskih akcijah, naj nanje ne pozabijo, ko je treba sprejeti ukrepe za podporo delovanju gasilcev.

Mariborski župan Andrej Fištravec, pa je dejal da slovenstva brez gasilstva ni, ob tem pa opozoril, da ne smemo pozabiti nanje, saj so prvi, ki pomagajo. “Zato morajo občine in država storiti vse, kar je mogoče za delovanje gasilskih društev. Kar se tiče Maribora, je denar za gasilce v proračunu nedotakljiv,” je dejal.

Praznovanja ob 90. obletnici PGD Dogoše so se udeležila še pobratena gasilska društva iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Srbije, v šotoru za gasilskim domom, pa bo veselo do poznih nočnih ur ob zvokih ansambla Toneta Rusa.

90 let PGD Dogoše (32) 90 let PGD Dogoše (31)

90 let PGD Dogoše (25)

90 let PGD Dogoše

90 let PGD Dogoše (3)

90 let PGD Dogoše (4)

90 let PGD Dogoše (29)

90 let PGD Dogoše (34)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.