10:39, čet, 27. Jun

FOTO: Obujanje tradicije: kresna noč in koncert ob tridesetletnici občine Muta





Pestro dogajanje ob tridesetletnici občine Muta se nadaljuje. Petkov večer je bil obogaten s promenadnim koncertom in obujenim običajem kresne noči.

Popoldne je Pihalni orkester Muta priredil poseben promenadni koncert v tamkajšnjem amfiteatru. Številni obiskovalci so v še vedno vročem popoldnevu lahko prisluhnili pestremu glasbenemu programu, ki je vključeval znane melodije, grške melose, ritme valčka in popevke.

Pihalni orkester Muta je vodil njihov dirigent Miha Petek. Obiskovalci so tako uživali v doživetem glasbenem dogodku na prostem, ki je zadovoljil različne glasbene okuse.

Navzoče je nagovorila tudi županja Angelca Mrak, ki je za pozdrav uporabila besede letošnjega na novo imenovanega častnega občana Antona Šeruge, nekdanjega dolgoletnega župnika na Muti: “Pozdravljeni, dobri ljudje!” Zbranim je čestitala ob trideseti obletnici samostojne občine in ob tej priložnosti na kratko povzela zanimivo zgodovino kraja.

Nato je izpred občinske stavbe sledil skupen sprehod do rotunde – cerkve sv. Janeza Krstnika. Otroci so s seboj nosili sveče v kozarcih, ki jih je v ta namen izdelalo turistično društvo. Na začetku sprevoda so od občinske stavbe do gasilskega doma korakali mladi bobnarji in z igranjem na različna tolkala dajali strumen ritem.

Pri eni najstarejših cerkva v Sloveniji, pri rotundi sv. Janeza Krstnika, je bil nato pripravljen program, ki je vse zbrane uvedel v kresno noč. Turistično društvo Muta se je letos prvič odločilo za obuditev običaja kresne noči, ki je povezan z najdaljšim dnem v letu.

V pestrem programu so sodelovale plesalke Smaragdne oči Vuzenica – Muta, Mešani pevski zbor zvon Muta, Literarni utrip Zgornje Drave z recitacijami, otroke pa je najbolj navdušila ognjena plesalka Maja. Županja je navzočim razložila tradicijo kresne noči, povezane s sončnim obratom, godom sv. Janeza Krstnika, kresovanji in pomenom bližino znamenite rotunde. Mrakova meni, da obujanje običaja kresne noči ni pomembno zgolj z vidika tradicije, temveč tudi zaradi priložnosti za srečanje med krajani.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.