13:18, sob, 10. Avg

FOTO: Odprtje fotografsko-literarne razstave Marjetke Božičko v Stopercah: “Med nami je svet, ki ustavi čas besed”





V Stopercah se je včeraj odvilo slovesno odprtje fotografsko-literarne razstave Marjetke Božičko z naslovom “Med nami je svet, ki ustavi čas besed.”

Marjetka Božičko, avtorica razstave je v slednji združila fotografijo in poezijo. “V življenju me posebej pritegnejo stvari, ki so povezane s preteklostjo in našim kulturnim (haloškim) izročilom. Rada brskam po predalih in odkrivam zaklade, ki se v njih skrivajo, ali so to razni predmeti, zapisi, fotografije id. Tako sem nekega dne med »brskanjem« leta 2018 naletela na čudovit fotoaparat iz preteklosti iz leta 1954, ki se je imenoval Start in so ga uporabljali v hiši, ki je Stopercah postala moj dom. Že dolgo je ležal v predalu in že dolgo ni bil več v uporabi,” je ob razstavi povedala avtorica.

Začela je odkrivati skrivnosti in zgodovino analogne fotografije. “Nato sem si od prijatelja izposodila še starodavni fotoaparat Rolleicord iz leta 1935, ki je deloval precej drugače in z njim so bili posnetki še lepši, črno-beli, enkratni,” je povedala.

Obirala je še druge pristope

Od leta 2018-2020 je analogne fotografije zbirala in spoznala še druge pristope. Ob fotografski razstavi pa je na “steno izobesila” še pesmi, ki jih piše sama. “Že od osnovne šole sem rada pisala pesmi. Lahko bi rekla, da me verzi ves čas spremljajo. Človek ni iz zlata, če ne ustvarja in neguje svojo dušo. Če ne brska po sebi, se išče. Vsaj pri meni je tako.” je dejala.

Fotografije, ki so na ogled v razstavnem prostoru, prikazujejo trenutke, ujeti v času, medtem ko jih spremljajo literarni zapisi, ki te trenutke še poglobijo in obogatijo. Vsaka slika je zgodba zase, ki obiskovalca povabi k razmišljanju.

Otvoritev je pritegnila številne obiskovalce. Razstava bo v Domu krajanov Stoperce na ogled še do konca meseca, obiskovalci pa bodo imeli priložnost, da se potopijo v svet Marjetke Božičko, kjer se čas ustavi in besede dobijo nov pomen.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.