00:59, pet, 26. Apr

FOTO: Osnovna šola Tabor I bo dočakala energetsko sanacijo, a dotrajani radiatorji naj bi še ostali?





Osnovna šola Tabor I. bi lahko že ta mesec dočakala začetek obnove. Gre za šolo, ki ima še vedno azbestno streho, namesto fasade plošče, ki so dotrajane, neurejeno ogrevanje. Nujno potrebuje tudi nove stenske obloge, razsvetljavo, okna in vrata.

O katastrofalnem stanju dotrajane Osnovne šole Tabor I. smo že poročali. Ravnateljica Martina Rajšp nam je takrat predstavila izjemno slabo stanje infrastrukture in vsega ostalega na šoli, ki je umeščena v blokovsko naselje. Že samo podatek, da večine oken na šoli ne morejo odpirati in zagotoviti prezračevanje, je šokanten, ob vsem ostalem, kar ni v redu, pa je slika le še slabša.

Okna na OŠ Tabor I so popolnoma dotrajana, ne da se jih odpreti.

Mestna občina Maribor izbrala ponudnika, ki je znižal svojo ponudbo za več kot milijon evrov

Zdi se, da se načrti za obnovo te šole vendarle spreminjajo na boljše. Sama energetska sanacija šole je ocenjena na več kot dva milijona evrov, na občini so dobili slabih 600 tisoč evrov nepovratnih sredstev. Konec prejšnjega meseca je, po poročanju Večera, Mestna občina Maribor izbrala izvajalca za energetsko sanacijo šole. Med tremi ponudniki, ki so se prijavili, so izbrali podjetje Mata Tim, ki je po pogajanjih znižalo svojo ponudbo na 1,1 milijona evrov in bil, po poročanju Večera, s končno ponudbo slabih 2,2 milijona evrov najugodnejši izvajalec. Drugi dve podjetji sta bili IMP in Senmed.  Energetska sanacija naj bi trajala eno leto, v tem času bi šoli naredili novo fasado, prepotrebna nova okna in zunanja vrata pa tudi toplotno postajo, pri kateri bi naredili nov sistem regulacije ogrevanja. Naredili bi tudi novo razsvetljavo in nove stropne obloge.

Dotrajane stropne obloge na OŠ Tabor I

Predvidena je menjava le štirih radiatorjev od skupno 142 dotrajanih

V šoli so prejšnji mesec opravili meritve temperature v šolskih prostorih. Zunaj je bilo 27,1 stopinje Celzija, v notranjosti pa vsepovsod, razen v kuhinji, prevroče. Kuhinja je bila sicer lani prenovljena. Za Večer je ravnateljica Martina Rajšp povedala, da ne verjame, da bi lahko tako preživeli še eno zimo. Glede na rezultate meritev namreč ni več izolacije, ko se začne pouk, pa se stanje samo še poslabša. Postane še bolj vroče, zadušljivo, vse pa vpliva na počutje učencev in zaposlenih. Ravnateljica je še opozorila, da je zdaj predvidena le menjava štirih dotrajanih radiatorjev od 142, drugi dobijo energetsko varčni ventili s termostatskimi glavami.

Vhodi v OŠ Tabor I
Tla na OŠ Tabor I so udrta

Še vedno pa je ostalo stanje tako, kot smo že poročali: zunanja ploščad je uničena, vhodi v šolo dotrajani, okna ne funkcionirajo, tla v šoli se posedajo. Velike težave povzroča tudi dotrajani vodovod s starimi litoželeznimi cevmi, pojavljajo se izgube vode. Na občini so sicer za Večer dejali, da je po energetski sanaciji predvideno nadaljevanje del ob predpostavki, da bodo zagotovljena sredstva za investicije te osnovne šole in drugih mariborskih osnovnih šol.

Več sledi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.