11:18, čet, 28. Mar

FOTO: Osrednja mariborska mestna ura na Rotovžu ponovno deluje





V historičnem delu mesta, kjer kraljuje 507 let stara Mestna hiša Rotovž, ponovno deluje ura na stolpu.

Sanacija mestne hiše Rotovž, ob tem popravilo ure

Mestna hiša Rotovž, že 507 let simbol mestne oblast in ena najpomembnejših posvetnih stavb v mestu, je v lanskem in letošnjem letu deležna celovite notranje in zunanje prenove. V lanskem letu je bilo sanirano južno pročelje, torej na delu objekta, ki gleda na Glavni trg. Investicija je vključevala predvsem sanacijo okrušenih delov in oplesk fasade ter obnovitev in sanacijo ali čiščenje okenskih okvirjev in polic, kjer je bilo potrebno. Končna cena obnove je bilo nekoliko manj kot 50.000 evrov. Ob prenovi pročelja je Mestna občina Maribor odločila, da se v celoti prenovi in zagotovi nov mehanizem za uro na Mestni hiši Rotovž. Ura je bila sicer posodobljena pred približno dvajsetimi leti, vendar se je mehanizem pričel kvariti. Nove številčnice in kazalci sedanje ure na Rotovžu so posnetek tistih iz leta 1900, obnova ura je stala okoli 30.000 evrov.

Pogled na vse tri nove ure v Mestni hiši Rotovž. Foto: Marko Pigac
Nova ura na Mestni hiši Rotovž in pogled na Glavni trg. Foto: Marko Pigac

Ura s tremi električnimi urnimi pogoni in preverjanjem časa po satelitskem signalu

Prenovo uro je prevzel restavrator Aleš Lombergar, ki je z Gorazdom Šifrerjem sodeloval pri prenovi ure na Prvi gimnaziji Maribor in Stolni cerkvi Maribor. Številčnice na novi uri so iz kaljenega stekla, rimske številke ter bela osnova pa so natisnjene v emajlu, ki je zelo obstojen. Zaradi enostavnejšega vzdrževanja so številčnice vgrajene v okrogla okna iz nerjavečega jekla. To omogoča dostop do zunanjosti številčnic tudi brez gradbenih odrov ali dvigal. Na notranji strani številčnic so vgrajeni trije električni urni pogoni, ki jih krmili računalnik in stalno preverja čas po satelitskem signalu. Mehanizmi in krmiljenje so bili izdelani v zagrebški urarski delavnici Lebarović, ki ima dolgoletno tradicijo. Na zunanjo stran so na osi pritrjeni pozlačeni kazalci, ki so bili po Lombergarjevih načrtih lasersko izrezani iz jeklene pločevine in jih je oblikoval kleparski mojster Žarko Šerc. Kazalce je z lističi iz čistega zlata pozlatila restavratorka Silvana Veič.

Aleš Lombergar, restavrator, mariborski župan Saša Arsenovič, kleparski mojster Žarko Šerc. Foto: Marko Pigac

Interventna sanacija stropa, balkona in rotovškega stolpa

Takoj v letošnjem letu pa se je Mestna občina Maribor odločila za interventno sanacijo stropa, balkona in rotovškega stolpa, trenutno je v teku postopek javnega naročanja za izbiro izvajalca, ki bo izbran predvidoma konca februarja 2022. Ker gre za kulturni spomenik, je morala MO Maribor od Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije predhodno pridobiti kulturno-varstveno soglasje. Kulturno-varstveni pogoji med drugim določajo, da barvne odtenke finalnega sloja fasade in ostalih elementov, ki bodo obnovljeni, določi restavrator ter da je treba v investiciji ohraniti in sanirati profilacijo fasade. MO Maribor se je za interventno sanacijo odločila zaradi vidnega povesa s štukaturami okrašenega baročnega lesenega stropa v prvem nadstropju glavnega trakta (Poročna dvorana), vidnih razpok kamnitih konzol, plošč ter poškodbe strehe balkona na južni fasadi glavnega trakta in nagnjenega Rotovškega stolpa s počenim opečnim lokom bazne konstrukcije. S sanacijskimi deli se bo zagotovila stabilnost, hkrati pa se bo preprečilo propadanje stavbe. Dela se pričakuje, da bodo zaključena v poletnih mesecih leta 2022.

O zgodovini ure na Mestni hiši Rotovž

Ura na Rotovžu je bila deležna veliko metamorfoz v zgodovini. Do leta 1900 so bile številčnice naslikane na zid, kar vidimo tudi na ohranjenih fotografijah in razglednicah. Ob prelomu 19. v 20. stoletje pa se je takratna mestna oblast odločila za veliko novost in na zvoniku Rotovža naročila izdelavo ure s steklenimi številčnicami, ki bo ponoči osvetljena. V zvonik so naredili tri okrogle odprtine premera 1,4 metra in v njih vstavili belo opalno steklo. Okrogla stekla so imela na sredini luknjo za os kazalcev in naslikane rimske številke.

Izrez posnetka Rotovža, ki je nastal okrog leta 1910. Na zvoniku so bila leta 1900 narejena tri okrogla okna in zastekljena z belim opalnim steklom. Številčnice so bile ponoči osvetljene.
Vir: Pokrajinski arhiv Maribor

Steklena številčnica in kazalci so bili zelo lepi in za tisti čas velika tehnološka novost. Steklene številčnice iz leta 1900 vidimo na fotografijah in razglednicah vse do druge vojne. Rimske številke so bile takrat že sprane, kazalci rjasti in vsaj eno steklo počeno.

Med zavezniškimi letalskimi bombnimi napadi so bile steklene številčnice ure na Rotovžu uničene. Na fotografiji iz prvih povojnih let vidimo nove številčnice z arabskimi številkami. V zgodnjih 60. letih so uro temeljito prenovili, namesto mehanske ure, ki jo je bilo treba vsakodnevno navijati ročno, so vgradili električne mehanizme in številčnice iz pleksi stekla, ki jih je izdelovala tovarna Iskra. Iskrine ure z enakimi številčnicami in kazalci so bile takrat vgrajene v vse javne ustanove in jih ponekod srečamo še danes. Zaradi okvar je ura obstala in okrog leta 2000 so jo posodobili.

Izrez fotografije iz druge polovice 60. let, na kateri vidimo s stavbo neskladno modernistično uro, kakršne je izdelovala tovarna Iskra. Vir: Pokrajinski arhiv Maribor

Številčnice z rimskimi številkami in kazalci niso bili najlepši in tudi trije mehanizmi so se kmalu začeli kvariti, zato se je Mestna občina Maribor letos odločila, da bo uro spet popolnoma prenovila.

Naslovna fotografij: Nova ura na Mestni hiši Rotovž. Foto: Marko Pigac

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.