18:33, čet, 28. Mar

FOTO: Po izrednem dogodku v bioplinarni Lendava izveden inšpekcijski nadzor





Inšpektorica za okolje, je včeraj, 6. marca, opravila izredni inšpekcijski nadzor v bioplinarni Lendava. V soboto je iz enega od fermentorjev v bioplinarni Lendava prišlo do izpusta določene količine gošče, delno tudi v bližnji potok Kopico.

Župan Lendave Janez Magyar ocenjuje, da je šlo za nameren izpust, medtem ko je oskrbnik inšpektorjem dejal, da je šlo za sabotažo, poroča STA.

V soboto so na lokaciji izrednega dogodka delovale službe, ki na kraju izrednega dogodka ali okoljske nesreče izvedejo interventnimi ukrepe s katerimi se prepreči nadaljevanje onesnaževanja okolja. Gasilci so z zadrževalnim bazenom preprečili iztok gošče v potok. Zaprli so tudi ventile na fermentorju.

V ponedeljek je na kraju dogodka opravila izredni inšpekcijski pregled inšpektorica za okolje. Ugotovila je, da je prišlo do izlivanja snovi iz F1 bioplinarne Lendava v okolje zaradi prisilnega odprtja in poškodovanja glavnega ventila, počene medenine in odvitih vijakov na ventilu. Na vratih fermentorja z oznako F6 je bilo poškodovano tesnilo, ki ga je po navedbah oskrbnika bioplinarne prav poškodoval neznani povzročitelj.

Ugotovljeno je bilo tudi, da je bila 4. 3. 2023 na objektu neznani povzročitelj izklopil transformacijsko postajo za lastno rabo. S tem, ko je bila odklopljena električna energija, avtomatsko oziroma samodejno zapiranje ventilov na fermentorjih ni delovalo.

“Snov iz bioplinarne v času pregleda ni več iztekala, bile pa so vidne sledi izpuščanja snovi iz fermentorja bioplinarne na asfaltno površino pred fermentorjem, na bližnje kmetijsko in navzdol po brežini potoka Kopica na južni strani bioplinarne. V potoku Kopica je bilo dolvodno moč opaziti površinske pene, zadržane med vodno vegetacijo. Voda v potoku pa je bila v delu, kjer je bilo zaznati sled izpusta, že bistra in brez vonja. Tudi drugje, na kmetijskem zemljišču in asfaltni površini ni bilo več opaziti zadržane tekočine oziroma snovi iz bioplinarne,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Po navedbi oskrbnika bioplinarne bi naj iz bioplinarne izteklo nekje 100 do 200 m3 snovi, po navedbah policijske uprave Murska Sobota od 200 do 300 m3 snovi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.