18:01, čet, 28. Mar

FOTO: Po neurju na delu več kot 50 gasilskih enot, odkrivalo je strehe, podiralo drevesa …





Gasilci po nevihti, ponekod tudi s točo, ki se je dopoldne pomikala prek severnega dela države od Julijskih Alp na vzhod, še posredujejo na terenu. Večinoma je šlo za odkrite strehe, zalite kleti in podrta drevesa.

FOTO: PGD Loče

Vremenska fronta, ki je nastala na Bovškem in se premikala proti Gorenjski in Štajerski proti vzhodu države, je prizadela občine Cerkno, Kobarid, Tolmin, Železniki Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Ljubljana, Lukovica, Laško, Slovenske Konjice, Vitanje, Vojnik, Zreče, Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Rače-Fram, Slovenska Bistrica, Juršinci, Majšperk, Trbovlje in Zagorje, je objavila Uprava RS za zaščito in reševanje.

Odkrivalo je strehe

Neurja z vetrom in dežjem so odkrivala strehe stanovanjskih in drugih objektov. V večini primerov so se podirala drevesa preko cestišč, v Slovenski Bistrici se je drevo podrlo na električne kable, v Cerknem se je podrlo na hišo, v Juršincih pa se je podrl električni drog in pretrgal vodnike.

Na območju Škofje Loke, kjer je padala tudi toča, imajo delo zaradi odkritih streh in podrtih dreves, nekaj pa je tudi zalitih podvozov, so za STA povedali na Regijskem centru za obveščanje Kranj. Še zlasti veliko intervencij je v Retečah, Frankovem naselju in Veštru.
Na mariborskem območju, kjer je divjalo neurje z močnim vetrom, je prav tako odkrivalo strehe, padlo pa je tudi nekaj dreves. Po navedbah mariborske Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje je prizadelo zlasti občine Oplotnica, Slovenska Bistrica, Rače, Fram in Lovrenc na Pohorju.

Toča v več krajih

V občini Laško je podrlo nekaj dreves in zalilo nekaj kleti, so za STA povedali na celjski izpostavi uprave.
Toča je po podatkih uprave za zaščito in reševanje poleg Škofje Loke klestila tudi v Posočju in okolici Kranja. Strela je udarila v električno omarico stanovanjske hiše v naselju Zagorci v občini Juršinci in jo poškodovala. Do požara k sreči ni prišlo. Udar strele pa je ravno tako v naselju Zagorci zanetil požar ostrešja stanovanjske hiše, je navedla uprava za zaščito in reševanje.
Neurje s točo in strelami je na Rodici v občini Bohinj zajelo planinki. Eno naj bi strela tudi oplazila, zato so posredovali reševalci GRS Bohinj, ki so ju pospremili v dolino.
Neurje je pod Skuto v občini Kamnik ujelo pohodnici, ki nista mogli nadaljevati poti. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik za primer reševanja, saj helikopter zaradi neurja ni mogel poleteti. Pohodnici sta naleteli na skupino planincev, ki ju je varno pospremila do bivaka pod Skuto.

Še lahko pride do slabega vremena

Skupno je bilo zabeleženih 56 dogodkov, posledice na terenu so odpravljali gasilci 38 gasilskih enot in delavci cestnih in komunalnih služb, je še navedla uprava za zaščito in reševanje.
Agencija RS za okolje je tudi za noč in nedeljo izdala opozorilo, da bodo ob nevihtah možna krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, ni pa izključen niti pojav toče.
Oranžna vremenska ogroženost, ki pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne, danes velja za severovzhodni del države, medtem ko je preostali del še rumen. Po napovedi za nedeljo pa je oranžno pobarvana celotna država, je razvidno s spletnih strani agencije.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.