11:28, pet, 26. Jul

FOTO: Policisti pred nekaterimi osnovnimi šolami, v večini pa samotestiranje steklo brez težav





Obvezno samotestiranje na novi koronavirus je danes v šolah po navedbah povprašanih ravnateljev povečini steklo brez večjih težav, tudi pri najmlajših. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, točne podatke o tem še zbirajo. So pa ponekod starši nestrinjanje izrazili s shodom pred šolo.

Pogledali so filmček, učiteljice so pokazale, kako se to naredi

V OŠ Toneta Čufarja Maribor so prvi dan samotestiranja prestali brez večjih pretresov. “Pogledali so si filmček, pogovorili so se, učiteljice so jim pokazale, kako se to naredi. Veliko učencev je dejalo, da to že znajo, saj to redno delajo doma, tako da bi bilo nobenih težav. Izidi so bili vsi negativni,” je za STA povedala ravnateljica Eva Raušl.

Obrnili smo se na PU Maribor in jih povprašali, če so danes bili primorani na območju Maribora posredovati pred katero izmed osnovnih šol?

“Otroci so to dobro sprejeli, težav, tistih vidnih, danes ni bilo. Učenci so testiranje izvedli z dobro voljo, tisti mlajši so to vzeli kot zabavno stvar, kar zadovoljna sem tudi s tem, koliko otrok danes še ni prineslo soglasja staršev. Tu izstopa morda posamezen razred, ostali pa so to lepo sprejeli,” je dodala. Učence, ki niso imeli podpisanega soglasja staršev za samotestiranje, so razredniki pozvali, naj naslednji dan izjavo prinesejo, sicer bodo morali domov. Danes so še lahko bili pri pouku.

Na ptujski OŠ Ljudski vrt, ki jo skupaj s podružnico v Grajeni obiskuje okoli 900 otrok, večjih težav niso imeli, čeprav so glede na zapise in grožnje s tožbami na družabnih omrežjih po besedah ravnateljice Tatjane Vaupotič Zemljič dan pričakovali s strahom. Na starše se je s prošnjo dodatno obrnila zvečer in jih pozvala, naj ne izvajajo protestov vpričo svojih otrok in da naj jih tisti, ki imajo z ukrepi resnične težave, obdržijo doma, šola pa se bo za ostale potrudila, da bo samotestiranje čim manj boleče.

Kot je povedala za STA, so starši v veliki večini otroke pripeljali v šolo s podpisanimi soglasji. Takih, ki soglasja niso dali, je bilo okoli pet odstotkov. Pozitivne izvide testiranja so imeli pri šestih učencih v treh oddelkih, za katere so poskrbeli po predvidenem protokolu. Dvema oddelkoma se tako obeta odhod v karanteno, medtem ko je bil v enem izvid pozitiven pri učenki, ki je v šolo prišla šele danes, zato karantene zanje ne bo.

“Ko sem jih vprašala, če je bilo hudo, so večinoma dejali, da je bilo zabavno ter da jim je jasno, zakaj se morajo testirati, saj želijo ostati zdravi,” je še dodala ravnateljica ptujske šole. Otrokom, ki niso prišli v šolo, spremljanja pouka preko videokonference ne bodo mogli zagotoviti, bodo pa učno snov in naloge prejemali preko e-učilnice. Ravnateljica upa, da si bo še kateri od staršev po današnjem dnevu premislil in otroka vendarle poslal v šolo.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.