01:10, sre, 24. Apr

FOTO: Posebna trgatev pri Breznikovih





Ko se poletje prevesi k koncu in ko listje na drevju počasi pričnejo spreminjati barvo, takrat vemo, da je čas za trgatev. Trgatev je opravilo, katerega vinogradniki čakajo vse leto. Vse leto, stiskajo pesti, da jim bo narava prizanesla in jih obogatila s sladkim grozdjem.

Večji del trgatev, vsi vinogradniki opravijo v jesenskem času. Vsakih nekaj let, pa jim je dano, da lahko trgatev opravijo kasneje, tako kot se je to zgodilo letošnje leto pri Breznikovih. V soboto, 15. januarja 2022 so opravili prvo trgatev v letu 2022 ter zadnjo trgatev letnika 2021. Poimenovali so jo kar Antonova trgatev, saj je ravno to bil čas, ko praznuje njihov farni zavetnik Sveti Anton Puščavnik.

Grozdje sorte laški rizling

Vse od jeseni, pa do 15. januarja 2022 so na 400 trtah pustili zoreti grozdje sorte laški rizling. Laški rizling je sorta, ki je najbolj razširjena bela sorta vinske trte v Sloveniji, hkrati pa velja za sorto, ki je najbolj primerna za pozne trgatve. Celoten dan (seveda v okviru trenutnih ukrepov) so preživeli z njihovimi berači, prijatelji in sorodniki, ki so jim trgatev pomagali uspešno izpeljati.

“Skupaj smo potrgali približno 250kg grozdja, iz katerih smo iztisnili 60 litrov sladkega grozdnega soka. V normalni trgatvi, bi to pomenilo nekaj več kot 1000litrov sladkega grozdnega soka,” nam zaupajo Breznikovi.

In kakšen je bil grozd? Grozd je bil v celoti obdan z žlahtno gnilobo, ki je obvezna in hkrati nujna za pozno trgatev. Same grozdne jagode pa so bile zgubane kot rozine in praktično popolnoma suhe, posledično je v takšnih jagodah visoka koncentracija sladkorja. In ravno to je bil pokazatelj, kakšno posebno trgatev so imeli. Pridobili so naziv – »suhi jagodni izbor«, ki pri nas velja kot najvišja kakovost vina.

Vina iz takšnega grozdja potrebujejo dolgo časa, da dozorijo in da so primerna za prodajo. Samo vino je čudovito jantarne barve, ki se po kozarcu odpira počasi, gladko in oljnato. Sam bogat vonj pa prikliče suho sadje, fige in rozine v bogatem in rahlem razmerju z medom. Čudovit preplet sladkosti, kisline in alkohola. “Ob okušanju takšnega vina lahko samo uživamo,” še dodajo.


FOTO: ŽIGA KALAN

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.