01:25, sob, 6. Jul

FOTO: Pošta Slovenije bo jutri izdala drugo znamko v seriji Varnost v prometu





Druga poštna znamka v seriji znak Varnost v prometu ozavešča pešce: “Bodi viden, bodi previden!”. Jutri,22. septembra 2023, jo bo izdala Pošta Slovenije.

Evropski teden mobilnosti se jutri zaključuje z Dnevom brez avtomobila, Pošta Slovenije bo tako na ta dan izdala drugo v seriji znamk Varnost v prometu. Agencija za varnost prometa je z veseljem pristopila k tovrstni obliki promocije prometne varnosti, s katero skupaj s Pošto Slovenije ozavešča o pomenu prometne varnosti za vse udeležence.

Znamka opozarja na pomembnost vidnosti pešcev, torej na uporabo odsevnih predmetov in površin, izšla pa bo v poli s 25 znamkami in z nominalo B. V naslednjih treh letih bodo izšle znamke, ki javnost opozarjajo na varno vožnjo brez mobilnega telefona, varnost kolesarjev ter pravilno vožnjo po avtocestah (Vozi desno, prehitevaj levo). Prva znamka, ki je v seriji izšla lani, je opozarjala na nujnost uporabe varnostnega pasu za vse potnike na vsaki, tudi najkrajši poti.

Agencija za varnost prometa opozarja: pešci so med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. Najpogosteje jih ogrožajo vozniki motornih vozil, ki so v približno 70 % povzročitelji prometnih nesreč. Za večjo varnost pešcev je ključna prilagojena hitrost vožnje in pozornost slehernega voznika.

Znamka Bodi viden, bodi previden!

Vidnost je varnost!

Agencija za varnost prometa vodi in koordinira nacionalno preventivno akcijo za večjo varnost pešcev. Letos poteka med 16. in 22. oktobrom. Tako razlagajo: Akcija je namenjena ozaveščanju pešcev, da aktivna raba odsevnih predmetov in površin pešcu lahko reši življenje. Ponoči, v mraku, ali ob zmanjšani vidljivosti morate nositi odsevnik na vidnem mestu, na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Za večjo vidnost in varnost poskrbite z uporabo svetlih in odsevnih oblačil ter odsevnih teles (odsevni trakovi, kresničke, odsevne površine na oblačilih ali obutvi, uporaba svetilke). Kresničko obesimo za pas ali žep, da prosto niha ob telesu, saj jo le tako lahko obsvetijo avtomobilski žarometi. Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje, poleg odsevnika, okoli vratu nositi tudi rumeno rutico.

50 umrlih pešcev – nihče ni nosil odsevnika ali imel na oblačilih odsevno površino

Med letoma 2016 in 2022 je 50 pešcev umrlo v temnem delu dneva. Niti eden izmed njih v času smrtne prometne nesreče ni nosil odsevnika, niti na oblačilih ni imel odsevne površine. Vozilo, ki vozi s hitrostjo 40 km/h, pešca, ki je v temnih oblačilih in ni osvetljen, opazi na razdalji do 26 metrov, v svetlih oblačilih do 38 metrov, pri aktivni uporabi odsevnih teles pa je viden tudi do 136 metrov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.