09:25, sob, 20. Apr

FOTO: Posušena drevesa v Mariboru, a ne v centru mesta, tam je zeleno kot že dolgo ne





V naše uredništvo se je obrnil bralec, ki je želel ostati anonimen, njegove podatke hranimo v uredništvu. Sprašuje se “zakaj takšne razlike med strogim centrom in ostalim predelom Maribora?”

Bo slaba skrb vzrok, da jih bo potrebno kmalu odstraniti?

“Že pred dvema tednoma sem med vožnjo opazil posušena drevesa, ki so bila pred časom posajena. Takrat je bilo stanje še slabše, sedaj po deževju, pa stanje še vedno ni rožnato. Bo treba kaj narediti, ali pa bo slaba skrb vzrok, da bo potrebno drevesa odstraniti? Čemu so potem namestili te zelene vreče, če pa očitno ne služijo svojemu namenu,” se sprašuje bralec.

Bralec se je ta vikend sprehodil po mestu in opazil, da je razlika očitna: “V mestu nisem naletel na posušene rastline, niti drevesa, tam zgleda vse v najlepšem redu. Seveda, pri svojem koritu si je potrebno vse urediti,” nam je razočaran dejal.

“V mestu je zeleno, kot že dolgo ne. Čeprav je bilo videti, da bo Glavni trg goli beton, sem bil tokrat presenečen, ko sem videl nova drevesa in rože. Tam brez zalivalnih vreč, saj imajo delavci to cono verjetno določeno kot prioriteto. A spoznanje je precej grenko, saj bi si želel, da bi bilo tako tudi drugod,” še zaključi.

V Mariboru več kot 100 zalivalnih vreč

Zalivalne vreče so Nigradovi delavci v Mariboru prvič namestili v letu 2013. Na mariborski občini so tedaj dejali, da se je izkazalo, da je prihranek časa za izdatno globinsko zalivanje mladih dreves zelo velik in da je zagotovljen glavni cilj pri skrbi za čim boljše vraščanje mladih dreves.

V vrečo se lahko natoči do 75 litrov vode

Konec pomladi 2019 se je pričelo nameščati vreče na mlada obcestna drevesa na območju MO Maribor, ki so bila sajena v zadnjih nekaj letih,“ so zapisali na MO Maribor. V vreče se lahko v zelo kratkem času iz cisterne natoči do 75 litrov vode, kolikor je potreba za eno zalivanje.

Obrnili smo se tudi na MO Maribor in jih povprašali, kako poteka skrb za drevesa v Mariboru, koliko zalivanj je predvidenih in kolikšna višina sredstev je namenjena za le-to. Njihove odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.