19:50, tor, 23. Apr

FOTO: Predsednik Janša v Palomi ob zaključku investicije v nov papirni stroj





Predsednik vlade Janez Janša z delegacijo se je danes, 8. junija 2021 udeležil slovesnosti v Palomi ob zaključku investicije v nov papirni stroj, ki predstavlja največjo investicijo v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih.

Janez Janša z delegacijo vlade v Palomi ob zagonu novega papirnega stroja

Predsednik Vlade RS Janez Janša je z delegacijo na obisku v Palomi, kjer so opravili investicijo v nov papirni stroj. Slavnostni gosti na slovesnosti so bili predsednik vlade Janez Janša, ministra za gospodarstvo Zdravko Počivalšek ter za okolje in prostor Andrej Vizjak.

Investicija, vredna 41 milijonov evrov

Vrednost investicije znaša 41 milijonov evrov. Paloma pa s to investicijo postaja kompetenčni center skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja ter vodilni proizvajalec v regiji Jugovzhodne Evrope in širše. S to naložbo je zagotovljena dolgoročna perspektiva tradicije papirniške industrije v Sladkem Vrhu ter ohranitev in krepitev tako ugleda kot tržne pozicije družbe Paloma. Celotna naložba vsebuje nov papirni stroj, sodobni previjalec in novo avtomatično skladišče za matične zvitke. Proizvajalec novega stroja je italijanska družba Toscotec, ki velja za vodilnega svetovnega proizvajalca papirnih strojev. Nov stroj proizvaja 5,5 metrov širok papir s hitrostjo proizvodnje do 2000 metrov na minuto, kar pomeni, da je dnevna proizvodnja kapaciteta stroja 220 ton. Z novim strojem se torej povečujeta proizvodnja kapaciteta ter hitrost proizvodnje, poleg tega pa stroj omogoča tudi veliko višjo kakovost izdelkov. Z novim strojem Paloma zasleduje tudi trajnostno poslovanje, saj novi stroj zagotavlja najnižjo možno porabo energije, poleg tega pa bo zaradi optimizacije delovanja veliko manj odpadnih materialov.

Optimizacija proizvodnega portfelja znotraj skupine SHP

Milan Fiľo, Predsednik uprave ECO-INVESTMENT, je ob slavnostni otvoritvi izpostavil: “Zelo sem ponosen, da lahko danes v uporabo predamo nov papirni stroj. Vsi, ki smo sodelovali pri tej
investiciji vemo, kako zahtevana naloga je za nami. Ob tem lahko tudi že napovem, da to še zdaleč ni zadnja investicija v Palomo. Načrtujemo nadaljnjo širitev in posodabljanje proizvodnje, saj želimo nadaljevati in obogatiti slavno papirniško tradicijo v tej regiji, katere simbol je Paloma. S to naložbo je zaključeno dolgo obdobje Palomine negotovosti. Papirniška tradicija Sladkega Vrha in znanje, ki je raslo z generacijami so temelji, na katerih bo Eco Investment še naprej razvijal Palomo. ” Richard Žigmund, predsednik SHP Group in predsednik uprave Palome, je dodal: “Danes slovesno zaključujemo obsežno in zahtevano investicijo, ki jo je še dodatno otežila epidemija novega koronavirusa. Skupaj s celotno ekipo nam je uspelo, zato sem prepričan, da je pred Palomo zelo svetla prihodnost. Nov papirni stroj bo bistveno prispeval k optimizaciji proizvodnega portfelja znotraj Skupine SHP in k boljši celoviti učinkovitosti opreme. Z novim strojem bomo izboljšali kakovost izdelkov, poleg tega pa bomo z novim strojem razširili nabor naših proizvodov, tako za domače kot tudi tuja tržišča.”

Slovenska vlada načrtuje bistveno izboljšanje poslovnega okolja za investicije in podjetništvo

Janez Janša, predsednik Vlade Republike Slovenije: “Vsem zaposlenim v Palomi želim čim več inovativnih idej, ki so realna osnova za povečanje dodane vrednosti, vodstvu pa veliko poslovnih uspehov in poguma pri novih naložbah. V DZ je obsežen predlog davčnih sprememb, na podlagi katerih želimo ljudem zagotoviti višje plače, z nižjimi davki in nižjimi obremenitvami. Za prihodnje slovenska vlada načrtuje bistveno izboljšanje poslovnega okolja za investicije in podjetništvo nasploh. V DZ je prvi paket protibirokratskih ukrepov, ki bodo pomembno skrajšali postopke. Slovenija letos praznuje 30 let. Največje darilo vsem nam ob tem prazniku je to, da delamo korake, ki večajo blaginjo slovenskega človeka. Edina realna osnova za povečanje blaginje je gospodarska rast.”  Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, podpredsednik Vlade RS: “Veseli me, da smo v preteklem obdobju z aktivno in dinamično politiko spodbudili tuje neposredne investicije. V zadnjih letih od leta 2013 naprej, smo v Sloveniji vsako leto povečali obseg neposrednih tujih investicij za približno milijardo evrov. Verjamem in želim, da bo Slovenija postala partner investitorjem iz tujine, in sicer na temelju našega slogana “Green, Creative, Smart”, s katerim želimo zagotoviti, da bo Slovenija šla samo še naprej.”

O Skupini SHP

Skupina SHP je vodilni proizvajalec higienskih papirnih izdelkov v centralni in jugovzhodna Evropi izdelkov prihodki nad 200 milijonov evrov, kar vključuje prodajo izdelkov pod blagovnimi znamkami Harmony in Paloma. Skupina SHP zaposluje več kot 1.500 ljudi. Nadzira jo skupni lastnik ECO INVESTMENT, zasebni holding s sedežem v Pragi na Češkem, katere lastnik je gospod Milan Fiľo. Družba Paloma d.d. je ključni del Skupine SHP, ki vključuje še proizvodnjo v Banja Luki (BiH), Slavošovcih in Harmanecu (SL) ter dobavljajo proizvode v približno 20 evropskih držav.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.