01:34, sob, 10. Avg

FOTO: Pričelo se je 51. Borštnikovo srečanje





Sinoči se je v Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Maribor pričelo 51. Borštnikovo srečanje. To je, po besedah slavnostnega govornika, ministra za kulturo Antona Peršaka, predvsem praznik igralcev, kajti “igralci so tisti, s katerimi se srečamo neposredno, ko pridemo v gledališče“, je med drugim povedal na otvoritvi.

borstnikovo-9

Kot je že nekaj letna praksa, se je tudi letošnji Festival Borštnikovo srečanje pričel z otvoritvijo razstave v preddverju. Tokrat so gostili razstavo Narod si bo pisal sodbo sam, Pokrajinskega muzeja Kočevje, avtorice Lele B. Njatin. Razstava je posvečena 140. obletnici rojstva Ivana Cankarja, njeno osrednje sporočilo pa je reprezentacija citata iz Cankarjevih Hlapcev.

borstnikovo-8

V veliki dvorani SNG Maribor pa je sledila svečana otvoritev. Zbrane so nagovorili slavnostni govorniki. Minister za kulturo Anton Peršak je med drugim poudaril, da je Borštnikovo srečanje tradicionalni praznik igralcev. “O tem nenazadnje govori tudi ime, saj se je Ignacij Borštnik zapisal v zgodovino predvsem kot igralec,” je med drugim povedal minister.

Orkester SNG Maribor.
Orkester SNG Maribor.

Poudaril je tudi, da je prav, ker osrednji slovenski gledališki festival, ki združuje in predstavlja najboljša gledališka dela pretekle sezone, ostaja v Mariboru, kjer se je začel. Mesto, po njegovem, s tem veliko pridobiva. “Pa tudi festival zelo veliko dobi s tem, da je v Mariboru, ker ima tu tradicijo, ker je Maribor družabno in gostoljubno mesto,” je še povedal minister.

Anton Peršak, minister za kulturo.
Anton Peršak, minister za kulturo.

Zbrane v veliki dvorani je nagovorila tudi umetniška direktorica Festivala Alja Predan, ki se je letos spominjala predvsem “padlih zvezd”. Tako se je v svojem nagovoru med drugim poklonila nedavno preminulemu Tomažu Pandurju, sicer dolgoletnemu sodelavcu in ustvarjalcu SNG Maribor.
Poudarila je še, da na letošnjem Festivalu sodeluje rekordno število mednarodnih gostov. Tako, ocenjuje, da “zahvaljujoč našemu festivalu slovenska gledališča vsako leto dobivajo vse več pomembnih vabil v tujino, kjer žanjejo pohvale in nagrade.

Alja Predan, umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje.
Alja Predan, umetniška direktorica Festivala Borštnikovo srečanje.

K besedi so povabili tudi mariborskega župana Andreja Fištravca, ki je tokrat izrazil željo in upanje, da bodo ljudje naše doline šentflorjanske sposobni razširiti svoj pogled “iz pogleda napol praznega kozarca v pogled napol polnega kozarca”. “Upam, da bo naša dolina šentflorjanska ostala vedno bolj na odru, med nami pa bomo živeli na visokih vrhovih sveta, katerega del želimo vsi postati,” je dejal. Po njegovem bomo namreč le tako sposobni živeti drug z drugim, skupaj z drugimi in za druge.

Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor.
Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor.

Program 51. Festivala se je pričel z znamenito predstavo Peer Gynt, koreografa Edwarda Cluga, ki letos obeležuje 25 let umetniškega ustvarjanja v Mariboru. Sicer pa se bo na letopšnjem Borštnikovem srečanju do konca prihodnjega tedna odvilo več kot 70 dogodkov. V tekmovalnem programu se bo zvrstilo 11 gledaliških predstav (po izboru selektorice Petre Vidali), v sklopu mednarodnega programa pa še pet predstav iz Švedske, Poljske, Hrvaške in Nemčije (po izboru umetniške direktorice festivala Alje Predan).

borstnikovo-11

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.