02:19, pet, 29. Mar

FOTO: Rekonstrukcija mostu na Ptuju zaenkrat po načrtu





Po tem, ko so pred dobrim mesecem popolnoma zaprli most čez reko Dravo na Ptuju, so danes predstavniki Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, na ogledu predstavili dela, v vrednosti 4,5 milijona evrov, katera mora podjetje Pomgrad, po pogodbi zaključiti do konca septembra prihodnje leto.

Obnova 50 let starega mostu, ki povezuje levi in desni breg Drave in predstavlja glavno ptujsko prometnico, bo predvidoma trajala leto in pol. S projektom je predvideno celovito popravilo mostu. Gre za zelo velik poseg, saj je glede na starost in obremenitve, ki jih most prenaša, potrebna celovita sanacija.

rekonstrukcija mostu na ptuju (4)

Tako v okviru rekonstrukcije izvajajo popravilo temeljev, ki se nahajajo v vodi in celotne nosilne konstrukcije mostu, ter prenovo zgornjega vozišča konstrukcije, ki bo v celoti zgrajena na novo. “Dela trenutno potekajo po načrtih. Delamo predvsem na odprtinah, da lahko dostopamo do vseh komor, istočasno delamo tudi na spodnji konstrukciji, kjer bomo obetonirali stebre. To pomeni, da potapljači delajo ponoči, saj je takrat tudi pretok Drave najbolj ugoden,” je dejal vodja projekta Leon Ruhitel. K temu je dodal, da je trenutno na gradbišču 35 delavcev, ki opravlja dela.  “Rekonstrukcija predvideva dodatne zunanje kable. Na zgornji površini voziščne plošče mostu bo celotna obnova krova z novim dodatnim betonom debeline 10 cm. Prav tako sanirajo vse razpoke in poškodbe prometno zelo obremenjenega mostu,” je še pojasnil Ruhitel.

Če bo “mila” zima, bodo most sprostili še pred poletjem prihodnje leto

Po besedah Tomaža Willenparta, vodje sektorja za investicije v ceste na direkciji za infrastrukturo, so s potekom del do sedaj zadovoljni. “Odkrili so ključne zadeve, kar si upam trditi, da bistvenih odstopanj od rešitev ne bo oziroma jih ni, tudi stanje objekta je pričakovan v mejah med pogodbenim naročnikom in izvajalcem, je pa res, da imamo še nekoliko vprašanj, ki so vezana na zimo,” je pojasnil. Ob tm pa dodal, da “če bo zima normalna, potem bo sigurno vse v mejah pogodbe in rokov. Če bo nekoliko toplejša, kar si po tihem želimo, si pa upam z zagotovostjo trditi, da bi lahko promet sprostili pred poletjem prihodnje leto,” je še napovedal Willenpart.

rekonstrukcija mostu na ptuju (3)

Župan Miran Senčar se ob vsem tem zavzema še za izgradnjo krožišča ob izvozu z mostu, načrti za njegovo ureditev pa so še v pripravi. “Predvidoma jeseni, ko bodo dela na objekt končana in, ko bo urejena komunalna infrastruktura na  območju Zagrebške, je predviden dogovor z Direkcijo, da bi se v smeri Hajdine zgradili dve krožišči, še v sklopu zapore mostu. Pogovarjamo pa se tudi za krožišče na levem bregu oziroma pod podvozom za za železniško progo, vendar moram tukaj izpostaviti rahel pomislek stroke, da pešci v takšnih rondojih ustavijo promet,” je razložil Willenpart, ter dodal, da Ptuj bolj kot to “rabi tretji most.” 

Ptuj ima tako do konca del prevozen le en most, ki povezuje oba bregova reke Drave. Predvsem Ptujčani in ljudje iz okolice se privajajo na nekaj kilometrov daljšo pot čez Puhov most,  ki pa bo po napovedih največjo obremenjenost dosegel jeseni, po koncu dopustov. Mnogi pa so za v center mesta izbrali pot s kolesom ali peš preko mostu za pešce.

 

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.