06:49, pet, 29. Mar

FOTO REPORTAŽA: Tekači in pohodniki smo na Piramido v eni uri prišli kar 148-krat, najstarejša udeleženka je imela 78 let, najmlajši pa pet let





Izjemen dosežek so včeraj zabeležili na mariborskem griču Piramida, na katerega je teklo 17 tekačev, poleg njih pa je bilo še 25 pohodnikov. Cilj je bil v eni uri čim večkrat obkrožiti Piramido, torej priti v krogu od njenega vznožja do vrha in nazaj spet do vznožja. Skupaj opravljenih krogov je bilo kar 148.

Pravzaprav lahko tokrat zapišemo kar v prvi osebi, torej, da smo več krogov pretekli, saj je naša novinarka nekajkrat zaokrožila na Piramido tudi sama in se med potjo z nekaj tekači in pohodniki tudi pogovorila.  Organizator dogodka Obkrožimo Piramido je bil Robert Kereži, ultratrail tekač.

Pogovor s Petrom in Rokom Možičem o motivaciji za gibanje

Dogodek Obkrožimo Piramido 2022 se je začel v mestnem parku, kjer so nastopili na festivalskem odru Triglav bobnarji Plesne izbe Maribor, med njihovim nastopom pa se je Uršula Godec pogovarjala z izjemnim dvojcem, očetom in sinom, Petrom in Rokom Možičem, o rekreaciji, športu, predvsem pa o tem, kako lahko starši spodbudijo svje otroke h gibanju. Medepidemiološki čas je namreč pokazal, da so otroci, pa ne samo oni, opustili gibanje ali pa pa precej zmanjšali. Peter Možič, športni pedagog, trener, motivator in organizator odbojkarskega kampa za otroke, je svetoval, kako so lahko starši zgled otrokom ter kako in kaj lahko počnejo skupaj zdaj, ko so počitnice. Rok Možič, ki je pri svojih 20 letih že član odbojkarske reprezentance, pa je povedal, kako sta ga oče in mati motivirala za gibanje, rekreacijo in šport v otroških letih. Oče Peter je dejansko povedal, da so bili redno na Pohorju, v parku in marsikje drugje, kjer so se tako starši kot oba otroka gibali. In da Maribor s svojimi površinami in športno infrastrukturo nudi tudi sedaj družinam obilico možnosti za rekreacijo. Oba sta svetovala čim več gibanja vsem generacijam, tudi babicam in dedkom.

Pogovor s Petrom in Rokom Možičem. Foto: MP Produkcija, pigac.si

Pohod in tek primeren tudi za cele družine

Po pogovoru in nastopu bobnarjev je sledil pohod Obkrožimo Piramido. Teklo nas je torej 17, zraven nas pa je bilo še 25 pohodnikov. Najstarejša je Melita (78 let) in njen soprog Rajko Zupančič (76 let), ki je opravil štiri kroge. Najmlajši udeleženec je bil Luka Kržan, ki ima komaj pet let in je bil na Piramidi še z dvema sestrama, očetom in mamo. Njegova sestra Elena jih šteje 10 let in je na 11 km trail teku 4 križev, ki je bil  v soboto, dosegla odličen rezultat in tudi na Piramidi je bila petkrat, je povedal Robert Kereži.

Najmlajši udeleženec je bil Luka Kržan, star le pet let. Foto: MP Produkcija, pigac.si

Največ krogov je opravil Mitja Črnčec

V eni uri smo opravili celih 148 krgov, kar se zdi Kerežiju, ki je sam izkušen ultratrail tekač izjemno veliko. Največ krogov, to je sedem, je naredil Mitja Črnčec, s šestimi krogi pa so zaključili Robert Kereži, Luka Uršič, Tara Gašič, Matic Repina in Marjan Rihtarič. Sledili so tisti z opravljenimi petimi krogi, štirimi, tremi … Povprečje je bilo 4,5 kroga na Piramido in nazaj. “Absolutno bomo s to in podobnimi, s tekom in hojo povezanimi dogodki, ki se bodo odvijali v različnih letnih časih in na različnih lokacijah, nadaljevali tudi v prihodnje,” je povedal Kereži in dodal: “S to prireditvijo smo želeli “aktivirati” ljudi in jih motivirati, da se gibljejo, ob tem pa zabavajo. Hoteli smo jim pokazati, da imamo privilegij, ker živimo v mestu, ki je obkroženo z naravnim okoljem. Praktično streljaj iz samega mestnega jedra. Kar je zelo dragoceno. Gibanje, sploh v naravi, pa ima na človeka zelo blagodejne učinke.”

Drug drugega smo spodbujali vso pot in si čestitali za uspeh

Domen Kodrič, ki je pretekel pet krogov, je npr. sam nad sabo presenečen, saj je, kot je dejal, mislil, da bo naredil dva kroga, po tihem pa upal na tri. Se je pa strinjal z mano in drugimi, da je pri naših uspehih veliko štela motivacija, ki smo jo dobili drug od drugega. Spodbujali smo se namreč vse od začetka do konca. Tako tisti, ki so htro tekli mimo bolj počasnih tekačev, kot počasni tekači, pohodniki.

Obkrožimo Piramido 2022. Foto: MP Produkcija, pigac.si
Robert Kereži. FOTO: MP produkcija, pigac.si

Ne glede na to, ali smo zmogli enega, dva, tri ali več krogov, smo si na koncu tudi čestitali za uspeh. Sama sem med potjo, ki sem jo tako prehodila kot pretekla, še malo povprašala “sotrpine”, kako se imajo. Gospa Melita, ki je bila s svojimi 78 leti najstarejša, je med kratkim počitkom dejala, da se kar precej pozna, da je vroče in soparno, zato je hodila nekoliko počasneje in se ustavljala v senci dreves. Njen mož je tak čas hitel mimo in prehiteval. Najmlaši udeleženec Luka je hodil s svojim očetom in se počutil kot zmagovalec. Kar je tudi bil. Malo je hodil, malo je tekel. Na vprašanje, ali mu je kaj vroče, je sicer odgovoril, da mu ni, a na koncu je bil prav on tisti, ki je prijazno škropil z vodo udeležence, ki so prišli v cilj po eni uri. No, saj smo prišli vsi, brez izjeme.

Bobnarji so nam dajali ritem. Foto: MP produkcija, pigac.s

Naslednje leto spet …

Na koncu so še pod budnimi očesi komisije, v katerih smo bili kar vsi, prešteli palčke, ki smo jih dobili na vrhu krožne poti in jih dajali v lonček “v dolini” ter pregledali list, na katerem je bilo napisano, kolikokrat je kdo prišel naokrog.  In zadovoljni smo bili. In obljubili, da naslednje leto ponovimo. Robert Kereži je na koncu razdelil še nagrade najstarejši, najmlajšemu in najboljšim.

Če hočeš poročati s teka, je najboljše,d a tudi sam tečeš. Foto: MP produkcija, pigac.si

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.