11:04, čet, 27. Jun

FOTO: Selnica ob Dravi in madžarski Zalakaroš stkala prijateljske vezi s skupnim čezmejnim projektom





Občini Selnica ob Dravi in madžarski Zalakaroš sta skupaj pripravili čezmejni projekt DIHAJMO! LÉLEGEZZÜNK!, ki ga je finančno podprla Evropska unija v okviru programa Interreg.

Cilj projekta DIHAJMO! / LÉLEGEZZÜNK! je vzpostaviti temelje in krepiti povezanost ter zaupanje za dolgoročno sodelovanje med občinskimi vodstvi kot gonilnimi silami razvoja v občinah.
V ta namen so si zamislili organizacijo dveh srečanj s simpatičnim naslovom DIHAJMO Z ZALAKAROŠEM 24. maja v Selnici ob Dravi ter DIHAJMO S SELNICO OB DRAVI! 14. junija 2024 v Zalakarošu, več o tem smo poročali že TUKAJ.

Uradni delegaciji političnega vodstva občin na čelu z županoma sta si ogledali prostore občin ter prisostvovali uradnemu delu s predstavitvijo obeh mest in projektov trajnostnega razvoja. Medtem, ko je županja dr. Vlasta Krmelj svojo občino prestavila skozi različne trajnostne projekte in predvsem njihov novi skoraj nič-energijski vrtec iz slovenskega lesa, je župan Ferenc Novak svoje goste skozi Zalakaroš popeljal s posnetki 2. največjega zdraviliškega mesta s 14 hoteli in 8000 posteljami, ki velja za najbolj zeleno in najbolj čisto madžarsko mesto.

Župana v Zalakarošu. VIR: Občina Selnica ob Dravi

Župana sta podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju, ki predstavlja temelj za nadaljnje sodelovanje na področju izmenjave znanj, novih skupnih projektov na področju turizma, trajnostnega razvoja in ekologije. Lokalni vlakec je goste popeljal po Zalakarošu, da so si lahko v živo ogledali umetno jezero in čiste zelenice, ki se bohotijo v Zalakarošu.

Dobre odnose so začeli graditi tudi osnovnošolci lokalnih šol in njihovi učitelji

Za boljšo vzpostavitev vezi med predstavniki društev in ostalih nevladnih organizacij so sledili bilateralni sestanki. Tako so se srečali predstavniki turističnega društva, upokojencev, športnih društev, mladih ter s pomočjo Talking translatorja (in nemščine in angleščine) spoznavali drug drugega in dejavnosti, v katere se vključujejo. Skupaj so iskali priložnosti sodelovanja z debato.

Dobre odnose so začeli graditi tudi osnovnošolci lokalnih šol in njihovi učitelji. Tako so v obeh mestih predstavniki učencev sodelovali pri pouku angleškega jezika, računalništva in se učili praktične uporabe digitalnih tehnologij za prevod.

VIR: Občina Selnica ob Dravi

V Selnici so skupaj spekli štrudelj iz znanih selniških jabolk ter tekmovali v jabolčni olimpijadi, v Zalakarošu pa so otroci uživali v zdravilni vodi lokalnega termalnega parka.

VIR: Občina Selnica ob Dravi

Da bi se čimbolj spoznali med sabo, so ob bok uradnim srečanjem pripravili pester kulturni program, kjer so se tako domačini kot gostje predstavili s folkloro, petjem in plesom. Obiskovalci so v okviru javne prireditve uživali v pokušini lokalnih jedi in se mastili z raznolikimi kulinaričnimi vrhunci, med katerimi so med slovenskimi izdelki kraljevali prigrizki, ki so jih pripravile selniške podeželske žene, »jabolčni snickers« izpod rok selniških osnovnošolcev, štrudelj in jabolka Turističnega društva Selnica in siri Kmetije Lep. Madžarske stojnice so se šibile pod vrhunskimi siri Orsolye Steinbeck, tradicionalnimi klobasami in domačim kruhom ter vrhunskim vinom Kranitz in Cezar.

VIR: Občina Selnica ob Dravi

Na stojnicah smo tako našli še ročno izdelane šalice in ostale glinene izdelke madžarskega podjetnika Gaborja Kordély, izdelke ročnodelskega krožka Marjetice in volnene izdelke podjetja Soven. Osnovnošolci obeh držav so poudarili pomen trajnosti in ponosno pripravili razstavo izdelkov, narejenih iz odpadnih materialov. Na obeh dogodkih se je družilo več kot 1.000 ljudi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.