17:17, tor, 23. Apr

FOTO: Slavnostno odprli Atletski stadion Poljane





Danes so v Mariboru – svečano – predali prenovljeni atletski stadion Poljane, ki je trenutno najsodobnejši v Sloveniji. Svečane otvoritve se je udeležil tudi Borut Pahor.  Športniki so kar takoj preizkusili nove površine, saj je takoj po slovesnosti potekalo finale državnega prvenstva v atletiki za dijake in dijakinje, katerega se je udeležilo 148 dijakov in 128 dijakinj, mladih atletskih upov, ter se pomerilo za zmage in letošnje naslove srednješolskih prvakov.

Atletski stadion Poljane Maribor je bil zgrajen pred točno štiridesetimi leti, maja 1977. Na tem stadionu, ki je v Sloveniji le eden izmed dveh namenjen predvsem atletom, so bili v štiridesetih letih, od kar se Maribor z njim ponaša, doseženi številni rekordi vseh kategorij ter norme za evropska in svetovna prvenstva. Predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar je v nagovoru poudaril, da je Maribor slovenski atletiki dal številna zveneča atletska imena, njihovi uspehi pa zaznamujejo tudi atletsko sedanjost. “Naj omenim le dve atletinji olimpijki, ki sta v minuli sezoni 2016 obogatili slovensko atletsko olimpijsko odpravo – Sabina Veit in Daneja Grandovec,” je dejal.

Podpredsednik Fundacije za šport RS Martin Streiner je ob otvoritvi dodal, da“kadar lokalna skupnost, v tem primeru Mestna občina Maribor, in Fundacija združita moči in aktivnosti pripeljeta do konca, to pomeni za slovenski šport novo pridobitev.” Mariborska atletika ima dolgo, bogato in uspešno tradicijo. Na tem stadionu so zrastli udeleženci olimpijskih iger, svetovnih prvenstev, evropskih prvenstev, državni reprezentanti, rekorderji in nosilci odličij z največjih tekmovanj. Vsem športnikom, pred vsem pa atletom, ki bodo na tem stadionu vadili – trenirali, želim uspešno vadbo, dobre rezultate in posledično tudi rekordne dosežke. Mariborskim atletskim delavcem, ki slovijo po svoji organizacijski in strokovni usposobljenosti pa želim, da tako kot do sedaj, še naprej vzgajajo odlične tekmovalce, organizirajo prireditve- tekmovanja, od tistih za najmlajše do takšnih, ki imajo mednarodno veljavo.

Prenova tako ni pomembna le za Maribor, pač pa je stadion na Poljanah pridobil nacionalni pomen za šport, na kar je opozoril tudi predsednik republike. Obnova stadiona je stala nekaj več kot pol milijona evrov, od tega je šlo večino denarja iz mariborskega občinskega proračuna, 72 tisočakov pa je prispevala Fundacija za šport. Ključna je bila obnova atletske steze, ki je bila že močno dotrajana, a sedaj ustreza najzahtevnejšim kriterijem. Da je obnova še kako pomembna, so opozorile tudi nekdanje atletinje – Sabina Veit, Helena Javornik in Sonja Roman – ki so v svoji športni karieri nizale izjemne rezultate. Ob otvoritvi so od župana prejele mestni pečat. Verjetno bodo lahko na novem stadionu atleti beleži še kakšne rekorde.

Župan Mestne Občine Maribor Andrej Fištravec je dejal, da je danes vesel in pomemben dan za mariborski in slovenski šport. “V ponovno uporabo dobivamo najsodobnejši atletski objekt. Na stadionu je skoraj 10.000 kvadratnih metrov najbolj kvalitetne športne obloge, popolnoma so obnovljena vsa atletska prizorišča (skok v daljino, skok v višino, skok s palico), komplet je celoten stadion instalacijsko obnovljen tako, da omogoča vodenje tekmovanj z najsodobnejše IT opremo,” je dejal. Ter dodal, da je za Mestno občino Maribor pa je kvalitetna in sodobna prenova atletskega stadiona še posebej pomembna. “Zaradi tega, ker nudi možnost organizacije največjih atletskih športnih prireditev. Iz tega izhaja multiplikativni učinek vpliva tudi na ostalo športno – turistično infrastrukturo. To pa je tudi osnovna ideja vodstva občine, zazrtega v prihodnost razvoja športnega turizma v Mariboru in celovitega razvoja mesta in regije,” je pojasnil.

Župan podelil tudi mestne pečate najboljšim nekdanjim atletinjam 

Da je obnova še kako pomembna, so opozorile tudi nekdanje atletinje, in sicer Sabina Veit, Helena Javornik in Sonja Roman. Vse so v svoji športni karieri nizale izjemne rezultate. Ob otvoritvi so od župana prejele mestni pečat.

Na vidiku penova več športnih objektov

Ob tem je Fištravec še dejal, da z nestrpnostjo pričakujejo odločitve Fundacije za šport o sofinanciranju projektov obnove oziroma izgradnje športne infrastrukture za letošnje leto. “Do konca leta bo MO Maribor obnovila in dala znova v uporabo več let zaprt notranji bazen v kopališču Pristan, s čimer bomo bistveno izboljšali pogoje za športno in rekreativno udejstvovanje ljubiteljev plavalnega športa,” je pojasnil.  V letošnjem letu pa nameravajo nadaljevati še s postopki javno – zasebnega partnerstva za obnovo kulturno – zgodovinskega in naravnega bisera kopališča Mariborski otok.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.