01:57, pet, 19. Apr

FOTO: Smreka iz kočevskih gozdov skupaj z manjšimi smrekami in okraski v Vatikanu





Slovenija je za okrasitev Trga sv. Petra zagotovila smreko ustreznih dimenzij, primerno za božično drevo. Prvič je imela Slovenija to čast leta 1996. Je pa naša država za okrasitev Svetega sedeža zagotovila tudi 42 manjših smrek in jelk, visokih od 1,5 metra do 6 metrov, ki so že v Vatikanu. Manjša okrasna drevesa bodo postavljena v uradnih prostorih. Prav tako bo Slovenija vatikanske prostore okrasila z adventnimi venci. Otvoritvena slovesnost bo v Vatikanu 11. decembra 2020.

Okraski za veliko smreko. Foto: Sabina Šegula

Postavitev božičnega drevesa, smreke iz kočevskih gozdov, na Trgu Svetega Petra v Vatikanu je odlična priložnost za prepoznavnost Slovenije v svetu, za predstavitev Slovenije kot zelene države, hkrati pa simbolični znak močnih diplomatskih vezi med Vatikanom in Slovenijo, je kot utemeljitev zapisal Urad Vlade RS za komuniciranje. Z začetkom obeleževanja 30-letnice neodvisnosti Slovenije v decembru 2020 in tekom leta 2021 je to tudi neke vrste otvoritveni dogodek. Prav tako je to tudi eden od mednarodnih projektov, ki utrjujejo prepoznavnost Slovenije v luči skorajšnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Okraski za veliko smreko. Foto Sabina Šegula

Simbol prepoznavnosti države

Minister Jože Podgoršek je izpostavil, da je gozd v Sloveniji simbol prepoznavnosti države. S trajnostnim, sonaravnim in večnamenskim gospodarjenjem Slovenija po njegovem mnenju zagotavlja trajno in optimalno delovanje gozda kot ekosistema, življenjskih združb rastlin in živali in njihovih življenjskih prostorov ter trajnostno rabo in upravljanje vira. Povedal je, da slovenska gozdarska šola temelji na enem od najbolj sonaravnih pristopov pri gospodarjenju z gozdom. Božična drevesa iz kočevskih gozdov, ki imajo FSC certifikat za trajnostno gospodarjenje z gozdovi, so torej simbol odlik slovenskih gozdov in gozdarstva. Projekt priprave in prevoza božičnih dreves se financira iz Gozdnega sklada, ki je med drugim namenjen promociji gozdov in gozdarstva ter rabe lesa in lesnih proizvodov in gozdno-lesnih verig.

Okraski za male smreke. Foto: Sabina Šegula

Smreka iz kočevskih gozdov bo okrašena z ročno izdelanimi slovenskimi etnografskimi okraski

Poleg zelenega sporočila pa je kočevska smreka v svet ponesla tudi etnološko slovensko izročilo. Pri odločitvah, kakšno okrasje je najbolj slovensko in zato najbolj primerno, je pomagal poznavalec slovenske etnografske dediščine Janez Bogataj, ki je predstavil ornament – šesterolist. To je eden od temeljnih elementov, ki se uporablja v slovenski kulturni dediščini. Najbolj pogosto so ga uporabljali kot okras in simbol na hišnih tramovih, na vratnih krilih, na stranicah skrinj, ipd. Okras je izdelan iz lesa, ki je prav tako povezan s slovenskim človekom. Poleg zvezd repatic z zvezdo v obliki šesterolista, bo smreko krasilo še nekaj samih šesterolistnih zvezd. Tako kot okrasje v obliki šesterolista, tudi okraski na manjših smrekah nosijo posebno simboliko. Slamnati angeli so naši zaščitniki pred slabim.

Sabina Šegula in Peter Ribič Foto Sabina Šegula

Snežinke iz slame predstavljajo zasneženo gozdnato pokrajino Slovenije, hkrati pa tudi mir in čistost duha, ki ju povezujemo z božičnim časom. Zaradi svoje edinstvene oblike so tudi simbol božanske lepote. Poleg tega, da so simbol čistosti, so tudi simbol začetka novega življenja. Tako kot se one raztopijo v vodo, se tudi ljudje v božičnem času preobrazimo. Pravi snežni kristal je zgrajen kot šesterokraka (heksagonalna) zvezda. S tem je povezan z motivom okraska na veliki smreki. Zanimivo je tudi okrasje iz lesenih oblancev. Cvet iz petih zank – skupaj zmoremo – govori o povezovanju 5-ih celin. Krog z malimi vstavljenimi svitki o varnosti v objemu družine. Nesimetrično srce, da je vsak posameznik drugačen in lahko vsak posebej na svoj edinstven način pokaže ljubezen do sočloveka. Stiliziran ptiček pa je simbol svetega duha, simbol svobode.

Medgeneracijsko sodelovanje pri izdelavi okraskov za smreke. Foto: Sabina Šegula

Medgeneracijsko sodelovanje pri izdelavi okraskov

Sabina Šegula, floristka, ki skupaj s Petrom Ribičem, znanim strokovnjakom za hortikulturo, že več let krasi Vatikanske prostore v velikonočnem in božičnem času, je povedala, da je bila rdeča nit okraskov medgeneracijsko sodelovanje. Izdelava okraskov je potekala predvsem po delavnicah, ki jih je vodila sama. Zunanje smreke, ki bodo krasile mesto Vatikan, bodo okrašene z okraski iz slame, drevesa v notranjih prostorih pa iz lesenih oblancev. Motive za okraske je oblikovala dr. Sabina Šegula, z izjemo motiva angela iz slame.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.