10:39, čet, 28. Mar

FOTO: Stojan Kerbler daroval fotografije Ptuju





Fotograf Stojan Kerbler je Mestni občini Ptuj daroval 1650 fotografij iz svojega dolgoletnega ustvarjalnega opusa. Podarjene fotografije bodo omogočile odprtje Kabineta Stojana Kerblerja v stavbi na Prešernovi 29, kjer je tudi sedež Galerije mesta Ptuj.

V kabinetu, ki ga bodo odprli predvidoma septembra, bo na stalni razstavi na ogled 160 fotografij, druge pa bodo raziskovalcem Kerblerjevega mojstrskega opusa na voljo kot študijsko gradivo, so sporočili s ptujske občine.

Stojan Kerbler živi in dela na Ptuju in na Ptujski Gori ter je od leta 2008 častni občan Mestne občine Ptuj. Leta 2020 je za življenjsko delo na področju fotografije prejel Prešernovo nagrado.

Mestna občina Ptuj praznuje svoj občinski praznik

Ob današnjem podpisu pogodbe z županjo Nuško Gajšek je povedal, da so bile fotografije ustvarjene v tem okolju, “zato je logično, da ostanejo v tem prostoru”.

“Na gospoda Kerblerja smo zelo ponosni, je res velik človek in zelo si štejemo v čast, da bo njegov opus razstavljen pri nas,” je dodala županja.

Na Ptuju se sicer danes začenja Ptujska poletna noč, ki jo ob prazniku Mestne občine Ptuj organizirata občina in Zavod za turizem Ptuj v sodelovanju s ponudniki v starem mestnem jedru. Dvodnevno dogajanje bo na velikem odru na tržnici, mesto pa bo oživelo tudi s “terasa festi” lokalov. Miklošičeva ulica bo ponujala pristne izdelke ustvarjalcev, izdelovalcev in umetnikov ročnih spretnosti, na Novem trgu bo potekal otroški program.

Mestna občina Ptuj praznuje svoj občinski praznik na dan izdaje in potrditve mestnega prava 5. avgusta 1513. Osrednja slovesnost bo danes na ptujski mestni tržnici. Na slovesnosti bodo podelili priznanja izbora kmetije leta in najvišja priznanja Mestne občine Ptuj zaslužnim meščanom.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.