23:32, sob, 13. Jul

FOTO: Takšna bo streha nad mariborsko tržnico

Konec je časa polomljenih dežnikov, ki branjevk in obiskovalcev tržnice niso uspeli zaščititi pred dežjem in snegom. Mariborčani, ponudniki in prodajalci izdelkov na tržnici ter predstavniki pristojnih organizacij, ki odločajo o pridobivanju strehe nad osrednjo mariborsko tržnico, so podprli idejno rešitev strehe. Denar je zagotovljen, zdaj čakajo na gradbeno dovoljenje.

Streha je zasnovana na jekleni fiksni konstrukciji, za kritino pa je predvideno membransko platno z življenjsko dobo do 20 let. Prodajalci in obiskovalci bodo (bolje) zaščiteni pred vremenskimi vplivi, kar pomeni, “da se bomo s postavitvijo te strehe na osrednji tržnici poslovili od mobilnih elementov, ki bi zahtevali prilagoditev vremenskim pogojem. Platno, po katerem je možno hoditi, je ključno tudi za redno vzdrževanje, kar je bil eden ključnih pogojev“, pojasnjujejo na Snagi. Površina, ki jo bo pokrila streha, je podobna površini, ki jo danes prekrivajo dežniki. Odvodnjavanje so zagotovili s krili trikotnikov, ki so zasnova tako, da zbirajo vodo, ki se nato izliva v nove kanalete, te pa se bodo izlivale v obstoječo kanalizacijo. Na samem platoju je skladno s projektom predvidena tudi razsvetljava in elektrika, ki bo omogočala uporabo davčnih blagajn s priklopom na elektriko, kar pomeni, da se bodo prodajalci poslovili od lastnih napajalnih sistemov.

streha trznice 1

Končno enotni
Na mestni četrti Center so pred dobrim tednom prvič javno obravnavali idejno rešitev za streho na osrednji mariborski tržnici na Vodnikovem trgu. Zraven arhitekta Primoža Hočevarja (iz Ateljeja Hočevar), ki je pripravil idejno rešitev in na Upravno enoto Maribor oddal vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja, so bili na predstavitvi prisotni prodajalci na tržnici, člani upravnega odbora mestne četrti Center, predstavnica Mestne občine Maribor in predstavniki koncesionarja – Snage. “Sodelujoči na predstavitvi so bili ob številnih vprašanjih z rešitvijo in pojasnili zadovoljni. Tudi prodajalci, ki jih je skrbelo predvsem odvodnjavanje. Dogovorili smo se, da bomo pozimi, ko je zaradi mraza potrebno zagotoviti manj zračnosti, na robove trikotnikov namestili dodaten pas, ki bo povsem zapiral površino“, pojasnjujejo na Snagi.

Denar je zagotovljen
Ocenjena vrednost postavitve celotne strehe in najnujnejše sanacije odvodnjavanja znaša 250.000 €. Kakšna bo končna vrednost investicije, bo jasno po javnem razpisu in (s)prejetih ponudbah. “Dolgoročna, 10-letna koncesija, ki je bila lani podeljena našemu podjetju, omogoča MO Maribor različne pristope k financiranju investicije, ki jih naše podjetje in MO Maribor medsebojno že usklajujeta, prav tako so bile v predlogu rebalansa proračuna za leto 2018 dodana sredstva na postavko tržnic, torej je denar za investicijo zagotovljen,” zagotavljajo na Snagi. Po izdaji gradbenega dovoljenja lahko MO Maribor objavi javni razpis, s katerim poišče najugodnejšega ponudnika za gradnjo. “Ali bomo v času gradnje osrednjo tržnico selili na nadomestno lokacijo, bo pokazala ponudba najugodnejšega ponudnika, zato je v tem trenutku o tem še prezgodaj govoriti. Z gotovostjo pa lahko trdimo, da se lahko gradnja prične že letos, v kolikor bo postopek javnega naročila potekal brez nepredvidenih zapletov,” še dodajajo na Snagi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.