17:21, sob, 20. Apr

FOTO: Tradicionalni splavarski krst





Pred Hišo Stare trte na Lentu se je danes odvijal že 32. splavarski krst. Tokrat so za krščenca izbrali Matica Kosaniča, dijaka 3. letnika Srednje lesarske šole Maribor. Njegov boter je postal Jože Protner, zelo znan štajerski vinar.
dsc_5069

Na Lentu so zaigrali člani godb, zaplesali folkloristi, zbrali so se številni Mariborčani in obiskovalci iz okoliških krajev, slišati pa je bilo tudi nemško in angleško govoreče turiste. Z zanimanjem so spremljali program že 32. splavarskega ali – po domače – flosarskega krsta.

dsc_5022

Matic je moral naprej opraviti teoretični in praktični del preizkusa. Temu je sledil “čisto pravi krst”, pri katerem sta ga boter in voditelj prireditve imenovala za flosarja, med tem, ko sta mu po glavi zlila vsak svoj vrč vode… Ne vina? Vode! Za “kazen”, ker je Matic med preizkusom po nerodi razbil steklenico…

dsc_5088

Uradnemu pa je sledil še neuradni, ampak prav tako tradicionalni krst. Štirje izkušeni flosarji so Matica na “en, dva, tri – horuk!” vrgli v Dravo. “Želel sem si to. Saj je bila hladna voda, ampak tako to mora bit,” je povedal premočen Matic.

dsc_5093

Tako se v Mariboru nadaljuje že 16. Festival Stare trte. Danes so se ob nabrežju reke predstavljali številni lokalni ponudniki, kar bo ostala rdeča nit tudi v prihodnjih dneh. Naslednji konec tedna se bo znotraj programa Festivala na Lentu odvil praznik sira. Vrhunec in hkrati zaključek pa bo predstavljalo tradicionalno martinovanje: 11. 11. na Trgu Leona Štuklja.

dsc_5034

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.