09:28, čet, 4. Jul

FOTO: Tribuna na atletskem stadionu pripravljena na Ofem; tam so se predstavili atleti, ki bodo zastopali dva mariborska kluba





Tribuna na atletskem stadionu na Poljanah ima uporabno dovoljenje, na njej bodo lahko obiskovalci Ofema že spremljali atletsko tekmovanje. Zdaj še urejajo kletne prostore, da se bodo tam lahko ogrevali tekmovalci. Kar trije prihajajo iz klubov, ki imajo na tem stadionu dom.

Atleti Žan Ogrinc, Niko Štajmec in Ana Kramberger bodo tako tekmovali na domačem stadionu, ki pa je v celoti obnovljen, njihovi navijači pa jih bodo lahko spremljali s tribune, za katero je marsikateri Mariborčan mislil, da ne bo dokončana v roku.

Ladislav Mesarič, Primož Feguš, Ana Kramberger, Žan Ogrinc in Niko Štajmec

Tribuna bo sprejela obiskovalce, v notranjosti še ni vse končano

Ladislav Mesarič je predsednik AK Poljane Maribor in vodja prireditve atletike na Ofemu. Poudaril je, da so zadovoljni, da je tribuna dokončana v taki meri, da bo tekmovanje izvedljivo. “Ključno je, da je toliko narejeno, da je izdano uporabno dovoljenje. To pomeni, da lahko na samo tribuno spustimo ljudi. Razen strehe je funkcionalna,” je dejal in dodal: “Notranje prostore, ki niso dokončani, bomo nadomestili s šotorom, ki že stoji za tribuno.” Tam bodo namreč garderobe. Kletni prostori bodo dokončani v naslednjih dneh. Tam bosta atletska steza z opremo za ogrevanje in fitnes. Vmesni del ni dokončan. Tam bodo pisarne in garderobe. “Vse tisto, kar je ključno za izvedbo takega tekmovanja, pa je narejeno. In smo zelo zadovoljni. Po eni strani tudi malo presenečeni, saj smo vsak dan gledali, kako delajo. Potem pa so na hitro zadeve dokončali,” pravi Mesarič.

Atletski stadion Poljane: Tribuna nekaj dni pred Ofemom
Atletski stadion Poljane: Tribuna nekaj dni pred Ofemom, kletne prostore še urejajo

Atletska steza v celoti narejena

Del atletske steze, ki je bil poškodovan, je zdaj obnovljen. “Kompletna 100-metrska steza je bila v celoti prenovljena, narejena na novo, ostali del pa je ponovno pobarvan, narejena je bila tudi ena plast tartana, tudi nove črte,” je dejal Mesarič in poudaril: “Ko pogledate stadion, je videti, kot da je vse popolnoma novo.” Vse to pa je pomembno tudi zaradi treningov, predvsem dnevnih migrantov, ki se bodo zdaj manj vozili v druga mesta na treninge. Na daljše priprave bodo še vedno hodili, zadnja leta gredo na Ciper in na Mallorco, gre za “klasične priprave, ko nekam greš in  ne neseš svojih skrbi zraven,”, bistveno manj pa bo dnevnih migracij.

Atletski stadion Poljane: Atletska proga je popravljena in obnovljena

Atletska tekma na Ofemu je letos edina tekma evropske atletike v Sloveniji

Primož Feguš, predsednik Atletske zveze Slovenije, je poudaril, da so na AZS zadovoljni, saj je izgradnja in skorajšnje celotno dokončanje tribune in obnova atletske steze na Poljanah pridobitev, ki ni pomembna samo za mariborsko atletiko, ampak za slovensko atletiko. “Mislim, da bo samo tekmovanje spodbudilo razmah atletike v Mariboru in v regiji, zagotovo pa bo bistveno lažje mariborskim atletom tudi za treniranje, tako poleti kot pozimi, ne bo se jim več treba dnevno voziti na treninge v Slovensko Bistrico ali v Celje, kjer je tudi dvorana.” Treninge bodo namreč lahko imeli doma. In zato upa, da bo atletika v Mariboru šla samo še navzgor. Olimpijski festival evropske mladine (OFEM) je po njegovih besedah edina tekma evropske atletike, ki je letos v Sloveniji, kar je visok rang tekmovanja, kar jih uvršča na zemljevid evropske atletike in potrdilo, da znamo taka tekmovanja organizirati.

Atletski stadion Poljane: Atletska proga

Vsi trije tekmovalci so optimistični in pripravljeni na Ofem

Žan Ogrinc iz AK Poljane Maribor je lani že tekmoval na Ofemu, letos bo tekmoval v teku na 800 metrov. Pravi, da noče napovedovati, na katerem mestu bo na koncu. “To se mi zdi res brez zveze napovedati, ker najpomembnejše je, da jaz sam sebi zaupam, da sam pri sebi vem, koliko sem zmožen in kaj lahko dosežem,” je dejal. Glede na to, da je bil lani zelo uspešen in da ima letos drugi najboljši rezultat na svetu v svoji generaciji, je na Ofemu samo en tekmec, ki ga je premagal, je optimističen: “Pač vem, da je tu zdaj moj domači teren, tu sem v bistvu treniral že od sedmega leta, vem vsako podrobnost tega stadiona in se tekmovanja zelo veselim.” Treniral je tudi že na obnovljeni progi, pravi, da je super proga: “Mislim, da bo tudi zelo hitra za ostale discipline”.

Ana Kramberger iz AD Štajerska Maribor bo na Ofemu tekmovala v teku na 800 metrov. Sama je dejala, da ne more napovedati, na katerem mestu bo na koncu. Sama pravi, da bo dala vse od sebe in da se bo trudila za čim boljši rezultat. To, da bo tekmovala na domačem terenu, ji predstavlja prednost: “Imela bom veliko prednost, veliko navijačev, veliko podpore. Sploh, ker je to domači stadion.” Vesela je obnove, saj to pomeni tudi po Ofemu boljše pogoje za treniranje in domača tekmovanja.

Vsi trije tekmujejo na Ofemu v atletiki: Ana Kramberger, Žan Ogrinc in Niko Štajmec

Niko Štajmec iz AK Poljane Maribor pa je na Ofemu menjal disciplino. Lani je bil uspešen v kopju, letos bo tekmoval v suvanju krogle. “Obe tehnični disciplini imata veliko tehničnih podrobnosti, pri kopju je veliko več nekih sil, do poškodbe lahko pride veliko hitreje. Krogla na drugi strani pa je, tako jaz gledam na to, lahko sprostitev za emne od kopja, ker lahko uživam. Ni namreč potrebne neke sile, da dosežem rezultat,” je povedal. Sam je bil pravzaprav nekoliko presenečen, ker je dosegel normo za uvrstitev na Ofem prav pri metanju krogle. “Pri kopju sem imel letos neke probleme, kako ga točno naravnati, da bo daleč odletelo, nato pa me je prehitel nekdo, ki bo na Ofemu tekmoval v tem,” je dejal Štajmec in priznal, da se je nato pri krogli moral potruditi: “Nisem takoj dosegel norme, moral sem na naslednji tekmi malo dodati, da je bilo dovolj za normo.” Sam je dejal, da bi rad na Ofemu segel visoko, a “tu so tekmeci, ki imajo tudi zelo dobre rezultate, a nekako upam, da jim na tej tekmi ne bo šlo tako dobro”.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.