06:54, čet, 25. Apr

FOTO: Učenci šole petja Orfej zapeli v UKC Maribor malim bolnikom





Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor se že šesto leto povezuje v skupnem projektu “Vseslovensko petje s srci”, tudi letos je bilo tako.

Kljub slabemu vremenu so dojenčke in njihove mamice, njihove najmlajše bolnike iz pediatrije in vse mimoidoče s pesmijo razveselili učenci šole petja ORFEUS pod mentorstvom profesorja petja in tenorista Sergeja Ruprehta. Pred stavbama porodnišnice in Klinike za pediatrijo so tako med 11. in 12. prepevali slovenske pesmi in širili dobro voljo med poslušalce.

Vseslovensko petje s srci v UKC Maribor. FOTO: Sergej Rupreht

Sergej Rupreht je ob nastopu povedal, da gre za vseslovenski projekt, pri katerem oživljajo glasbo, slovensko petje, slovenskih pesmi. Dejal je, da mladina velikokrat posluša predvsem tujo glasbo in “prav je, da se jih ponovno spomni, da imamo tudi Slovenci dobro glasbo in zelo lepe, čudovite pesmi. Prav take pesmi so ob vseslovenskem petju s srci slišali tudi bolniki, ki so prisluhnili učencem njegove šole.

Vseslovensko petje s srci v UKC Maribor. FOTO: Sergej Rupreht

Rupreht je še dejal, da je glas najstarejši instrument, “Je duša in srce nas samih” in da se lahko z njim tudi zdravi. “Če čutimo glasbo, čutimo sebe,” je še dejal ob ugotovitvi, da so se tudi mimoidoči ustavili in prisluhnili ter zazibali ob glasbi.

Vseslovensko petje s srci v UKC Maribor. FOTO: Sergej Rupreht

Namen projekta je povezati Slovenke in Slovence doma in po svetu, da v skupnem prepevanju slovenskih pesmi izrazijo poklon slovenskemu jeziku, kulturi, tradiciji. To je dan Zelenega Jurija, ki nosi zeleno vejico po hišah za zdravje in srečo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.