00:54, pet, 29. Mar

FOTO: V Dupleku ob svetovnem dnevu knjige odprli novo izmenjevalnico knjig





23. april je svetovni dan knjige in posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Društvo Ohranimo naravo čisto iz Dupleka je v počastitev tega praznika odprlo novo izmenjevalnico knjig.

“Pisatelj Slavko Pregl je pred leti v poslanici ob slovenskih dnevih knjige zapisal, da smo Slovenci dobri bralci in da je slovenščina zelo srečen jezik, saj je v njem doma dvojina,” je ob tej priložnosti dejal predsednik društva Borut Ludvik in dodal: “Zato je prav, da namenimo del svojega prostega časa tudi knjigi. Naj to ne bo le 23. 4,. ampak čim več dni v letu. Izkoristimo priložnost, da nam knjiga pomaga razširiti nova obzorja, da nas obogati in s tem naredi svet prijaznejši tako za nas, kot tiste v našem okolju.”

Izmenjevalnica knjig pri marketu Sveti Martin pred dopolnitvijo knjig občank in občanov. Foto: Dominik Lepoglavec

“Po tem, ko smo na kulturni praznik, 8. februarja, vzpostavili izmenjevalnico knjig že v Zgornjem Dupleku in po daljšem poizvedovanju nismo našli primerne lokacije v naseljih Zimica ter Zgornja Korena, smo se v društvu odločili za postavitev izmenjevalnice knjig v Dvorjanah. S predstavnico Marketa Sveti Martin Klavdijo Meininger smo hitro dosegli dogovor o postavitvi. S tem smo šli nasproti Dvorjančanom, kot tudi Zimičanom in Korenčanom ter ostalim prebivalcem naše občine, ki redno obiskujejo to prijazno trgovino v Dvorjanah,” je razložil Ludvik.

Izmenjevalnica trenutno vsebuje 185 knjig. Foto: Dominik Lepoglavec

25 let staro govorilnico je društvo prevzelo od podjetja Telekom Slovenije. Govorilnica je izdelana iz dobrih materialov, a dolgoletna uporaba na prostem je pustila posledice na njenem videzu. “Posledično smo imeli člani društva kar precej dela, da smo jo pripravili za ponovno uporabo. Ker pa smo s tem četrt stoletja stari govorilnici dali nov namen, nam je bilo to v veliko veselje,” je še povedal.

25 let stara govorilnica pred spremembo v izmenjevalnico knjig. Foto: Dominik Lepoglavec

“Za podarjene knjige, ki bodo sedaj na tem prostoru čakale nove bralce, gre zahvala nekdanji knjižničarki Tatjani Jamnik, članicam in članom MGC Danica ter vsem ostalim, ki ste nam podarili vaše knjige. Zahvaljujem se našemu podpredsedniku Dominiku in ostalim članicam ter članom našega društva za skrbno prostovoljno delo pri spremembi telefonske govorilnice v tole lepo izmenjevalnico knjig. Zahvaljujem se tudi Klavdiji Meininger in ostalim puncam Marketa Sveti Martin, ki so nam zagotovile skrb za tole izmenjevalnico,” je še izrazil in dodal: “Sam sem izredno vesel, da nam je skupaj z občankami in občani uspelo dati stari neuporabljeni govorilnici nov namen, že prebranim knjigam pa zagotoviti nove bralke oz. bralce.” In vse povabil: “Na tem mestu vabim bralke in bralce iz naših in drugih krajev k uporabi izmenjevalnic, po sistemu prinesi, zamenjaj, preberi, ponovi, saj bodo le tako resnično zaživele.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.