06:29, pet, 29. Mar

FOTO: V Fotogaleriji Stolp na ogled razstava sodobne fotografije kar 11 avtorjev





V Fotogaleriji Stolp je Fotoklub Maribor pripravil v več nadstropjih fotografije 11 avtorjev, ki vsak na svoj način pokaže motive, ki so jih ujeli v objektiv.

Razstavo so poimenovali Nova F. Ob njej pa so zapisali, da je sodobno fotografijo kot vse sodobne umetniške smeri nemogoče posplošiti v opis, ki bi ustrezal vsem smerem in slogom. Tudi to je vidno na tej razstavi, na kateri so svoje fotografije pokazali Simon Chang, Branimir Ritonija, Jošt Franko, Luka Hernet, Andrej Lamut, Tilyen Mucik, Ajda Podgorelec, Sandra Požun, Gregor Radonjič, Matej Sitar in Tadej Vaukman. Kustosinja je Sara Nuša Golob Grabner.

Pri razstavljenih fotografijah prihaja v ospredje to, da se umetniki vse bolj zavedajo koncepta ustvarjenih serij. Tako ustvarjajo fotografsko pokrajino, ki nikoli ni bila bolj raznolika in razgibana ter popolnoma svobodna v poseganju po izraznih medprostorih.

Obiskovalci razstave Nova F

Nova F tako vidno cilja k pregledu izbranih del iz področja zadnjih let sodobne fotografije. Ob tem pa se razločno vidi, da je tokratna razstava brez krovne rdeče niti, ampak je vsak avtor sam po svoji izbiri dal svoja dela na ogled. Popolna svoboda razstavljanja kaže  individualnost in svojevrstno izraznost.

Fotografije Gregorja Radonjiča

Sandra Požun se je navezala s serijo Daughters of Saul na film Son of Saul in uporabila kot dodatno pripovedno sredstvo spremljajoče njeno fotografijo, ki sledi njeni umetniški usmerjenosti v (prevladujoče) ženske akte. Gregor Radonjič se je poklonil Krasu in  prikazal požgani gozd s serijo fotografij, a tako, da so izredno fascinantne kljub vsej tragiki požara.

Umetniki so iz različnih generacij in imajo različne, ponekod celo zelo provokativne motive. Tako se najde fotografije kraljic preobleke, ki jih je naredil Simon Chang. Jošt Franko pa ima družbeno angažirano fotografije, pri kateri je s kartami pokazano, da smo vsi jokerji. Luka Hernet je v seriji fotografij Mraz dokumentiral človekov tesen odnosz z naravo. Andrej Lamut prikazuje v seriji Mnemosis stanje med spanjem in budnostjo.

Avtor fotografij je Tilyen Mucik

Tilyen Mucik se je v seriji Floriography posvetil novim pogledom na rastlinska tihožitja in izkazuje pripovedne možnosti rastlinske fotografije. Ajda Podgorelec je naredila serijo  Avtoportreti, druga generacija, ki so digitalno manipulirani avtoportreti.

Delo mariborskega fotografa Branimirja Ritonije

Branimir Ritonja je bil na Cesti bratstva večkrat, razstavljene fotografije predstavljajo detajl oziroma avtorski pogled na cesto, ki je povezovala “bratske republike” nekdanje Jugoslavije.

Horizonti Mateja Sitarja

Matej Sitar je pokazal emocionalno nasičeno podobo horizonta, večno prisotno v slikarski, filmski in fotografski umetnosti, skupaj z večno željo, da človek doseže linijo, kjer se zemlja in nebo stikata. Tadej Vaukman je naredil serijo The Brotherhood of Dicks & Pyramids, v kateri je izbral serijo eksplicitnih in neposrednih fotografij svoje okolice, prijateljev in znancev – podoba golih moških pod vprašaj postavi naše dojemanje in definiranje povezav med intimo, goloto, sprevrženostjo.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.