05:29, čet, 4. Jul

FOTO: V Fotogaleriji Stolp odprli razstavo Mihe Kacafure Nimfe našega časa





V mariborski Fotogaleriji Stolp so včeraj odprli razstavo fotografij Mihe Kacafure Nimfe našega časa, na kateri je avtor predstavil 36 fotografij ženskih torzov, ženskih hrbtov, ki pa vsak na svoj način, čeprav so njihove poze zelo podobne, prinašajo vsak svojo zgodbo.

Avtor Miha Kacafura je fotografiral 36 žensk različnih starosti, velikosti, različnih oblik telesa. Kacafura nam je ob odprtju razstave povedal: “Vsaka oseba je unikum, to se vidi tudi na teh fotografijah. Unikum tako po telesu kot tudi po duši. Osnovna želja je bila prikazati osnovno lepo linijo žensko, ki je lepa vedno, ne samo v primeru, ko nam tabloidi rečejo, da je ženska lepa.”

Razstava fotografij Nimfe našega časa je odprta v Fotogaleriji Stolp v več nadstropjih

Protiutež modnim tabloidom in njihovim zahtevam po lepoti

Poudaril je, da je ta razstava prav protiutež modnim tabloidom, “ki zahtevajo, priporočajo kot lepo točno določeno obliko ženske, pa naj bo to enkrat ozek pas, velika zadnjica ali pa prsi, ustnice ali karkoli drugega. Gre za neko vsiljevanje lepote od nekoga. Dejstvo je, da je vsaka ženska lepa, če le želimo to videti.” Kot umetnik je želel pokazati S-linijo ženskega telesa. “Namenoma sem izpustil druge atribute, v ospredju je samo ženski del torza, namerno tako, da je ženska nerazpoznavna. Saj tako gledamo drugače in je ne ocenjujemo, kot bi jo ocenjevali, če bi jo poznali, pa naj bo to v pozitivni ali pa v negativni luči,” je še razložil Kacafura.

Hrbti, ki prenašajo tudi bolečine, ne samo lepoto

Hrbti 36 žensk nedvomno govorijo vsak svojo zgodbo. Že če samo gledamo na hrbet kot na del telesa, ki prenaša bremena, so hrbti ženskih modelov, ki jih je fotografiral Kacafura, bogati z zgodbami njihovih lastnic. Čisto vsaka modelka, ki se je postavila pred objektiv, nosi svojo življenjsko zgodbo in svoja bremena. “Pri fotografiranju se te življenjske zgodbe marsikdaj razkrijejo. Nekatere so tudi vidne, saj se vidi, da so bile ženske operirane. Vidijo se brazgotine po operacijah hrbtenic, kolkov. Vidi se tisto, kar je drugače skrito, če je človek oblečen. Kar je skrito in se ne ve, da človek nosi fizično ali pa duševno bolečino,” je pojasnil Kacafura.

Od antike naprej je bilo človeško telo v ospredju

Predsednik Fotokluba Maribor Branimir Ritonja meni, da je razstava Mihe Kacafure večplastna: “Najprej, ker je ženska res najlepše bitje na svetu, drugič, ker so vse ženske lepe, kot tretjič pa, ker se to vklaplja v sedanjo družbeno klimo, v kateri velja golota kot tabu, sploh na družbenih omrežjih se tega ne sme več objavljati. Če pa pogledamo v zgodovino umetnosti, pa je golo človeško telo bilo vedno v ospredju vse od antike naprej.  Tudi v cerkvah najdemo podobe golih teles, čeprav so jih ponekod zakrili ali pa vsaj dele teles. A vseskozi se je častilo golo telo in ga marsikje dajalo v ospredje.”

Razstava bo na ogled do 18. marca 2022.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.