14:04, sob, 20. Apr

FOTO: V Kidričevem je na območju Taluma podjetje Ngen zagnalo svoj drugi hranilnik električne energije





V Kidričevem so v Talumu slavnostno odprli največji hranilnik električne energije v širši okolici – prvi megapack proizvajalca Tesle v širši regiji. Gre za drugi projekt podjetja Ngen, ki je razvilo lastno platformo, s katero že upravlja prvi sistem na Jesenicah od lanskega oktobra, zdaj pa drugega v Talumu. Na slovesni otvoritvi je bil med drugimi gosti tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Podjetje Ngen je na območju kidričevskega Taluma odprlo svoj drugi baterijski hranilnik električne energije, ki velja za največjega v širši regiji. Direktor podjetja Ngen Roman Bernard je izpostavil, da je investicija podobna lanski za jeseniški hranilnik, znese pa približno 15 milijonov evrov. Po njegovih besedah tovrstni hranilniki rešujejo problem, kako pridobljeno energijo shraniti za kasnejšo uporabo. Baterijski sistem v Kidričevem ima priključno moč 15 megavatov in zmogljivostjo 30 megavatnih ur.

Baterije, ki so jih predstavili na slovesnosti, pa so po direktorjevih besedah v prihodnosti pomembne za vsako gospodinjstvo. S hranilniki bodo namreč zmanjševali odstopanja. Ponazoril je primer s sončnimi elektrarnami, pri katerih se npr. v sončnem vremenu pridobi več energije, kot se jo takrat porabi. Prav pri tem bodo hranilniki pomembno vlogo pri izravnavi.

Odločili so se, da njihov drugi hranilnik stoji na območju Taluma, saj imajo tam vso potrebno infrastrukturo in ustrezne priključke na prenosno omrežje, ne nazadnje pa je Talum, ki je sicer v večinski lasti Elesa, že sam velik porabnik električne energije. V Talumu si ob tem želijo, da bodo z naložbo poskrbeli za dodatno varnost obratovanja naprav z energijo iz hranilnika, kadar bi prišlo do časovno krajših izpadov elektrike, je izpostavil Boštjan Korošec, direktor Poslovne enote upravljanja z energijo v Talumu.

Korošec je spregovoril tudi o ceni električne energije, pravi, da nanjo ne morejo vplivati, a si jo na nek način s hranilnik posredno znižujejo.

Fotogalerija slovesne otvoritve Ngenovega hranilnika električne energije v Talumu:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.