02:08, pet, 19. Apr

FOTO: V Kungoti obeležili Jurjevanje





V Sp. Kungoti, v Juriju pri Pesnici, so danes praznovali Jurjevanje. Ob prazniku, ko goduje sveti Jurij so blagoslovili motorje, traktorje in druga živila, ob tem pa tudi konje, ostale živali in kruh.

Po dveh letih zaradi epidemije, so tokrat ponovno obudili tradicijo. Okoli 200 obiskovalce je prisostvovalo pri blagoslovu.

Kaj pomeni praznik svetega Jurija?

Sveti Jurij je zavetnik, poleg številnih mest (zlasti v Italiji) in držav, tudi Anglije, Genove, Ljubljane, Ptuja in Pirana, škofije Limberg in raznih viteških redov; skavtov, kmetov, rudarjev, sedlarjev, kovačev, sodarjev, artistov, konj in živine, popotnikov, bolničarjev, ujetnikov, vojakov, jezdecev; priprošnjik proti vojnim nevarnostim, proti skušnjavam, za vreme, proti vročici, proti kugi, sifilisu, gobavosti, različnim kožnim boleznim. Je tudi eden izmed štirinajstih priprošnjikov v stiski.

Upodabljajo ga kot viteza na konju ali brez njega, pogosto z zmajem, prebodenim s sulico ali mečem. Njegov atribut je poleg sulice tudi zastava z »Jurijevim križem«. Upodabljali so ga skoraj vsi pomembni umetniki, pišejo na spletnem portalu katoliska.si.

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.