17:54, sre, 24. Apr

FOTO: V Lenartu imajo novo plezalno steno, odprli so jo ob dnevu športa Slovenskih goric





Nova plezalna stena je na Športno rekreacijskem centru Polena v Lenartu.

Sam center je vse bolj priljubljen, saj imajo občani, krajani in tudi drugi tam možnost udejstvovanja v različnih športnih dejavnostih. Ob dnevu športa v Slovenskih goricah pa so včeraj odprli novo plezalno steno, ki so jo poimenovali po Tadeju Golobu, alpinistu in pisatelju.

Plezalna stena ima kar 90 kvadratnih metrov plezalne površine

Lenarški župan Janez Kramberger je povedal, da je bila Plezalna stena Tadeja Goloba zgrajena na pobudo domačega planinskega društva. In da so pravzaprav dolgo časa iskali lokacijo. Meni, da so nato izbrali pravo lokacijo, sama plezalna stena pa je glede svoje zahtevnosti in kakovosti primerljiva z drugimi v slovenskem prostoru. Ima celo preko 700 oprimkov in 90 kvadratnih metrov plezalne površine. Primerna je tako za začetnike kot tiste, ki samo plezanje v steni trenirajo. Vrednost investicije je nekaj manj kot 70 tisoč evrov, je dejal Kramberger, ob tem pa še, da želijo, da bi jo ljudje varno uporabljali.

Tadej Golob bo večkrat prišel v Lenart na plezanje

Alpinist Tadej Golob je povedal, da je prav značilnost takih sten ogromno število oprimkov, pri tem pa si sam izbiraš, katere boš prijel. Je pa ob tem opozoril, da zelo lahkih variant na tej steni ne najde, tako da bo samo plezanje marsikomu tudi izziv. Sam je sicer po osnovni naravnanosti alpinist, ne pa plezalec po taki steni, športno plezanje je namreč samo ena od panog alpinizma, a z veseljem jo je preskusil. In dejal: “Mislim, da bom bolj pogosto hodil v Lenart zdaj, ko je tu ta stena. Jaz sem prej dolga leta delil svet na uporaben in neuporaben, uporaben je bil tisti, ki je ponujal neko obliko plezanja v skali ali kakšni drugi obliki. In zdaj to Lenart ima.”

Alpinist Tadej Golob preskuša plezalno steno v ŠRC Polena

Prva plezalka poudarila vse večji razvoj  športnega plezanja

Takoj pa je plezalno steno preskusila Maja Kramberger iz Alpinističnega kluba Slovenska Bistrica Impol. “Stena je super, nekaj za Lenart, tu se bodo lahko otroci in starejši preskusili in se razvijali,” je dejala in spomnila, da imamo v Sloveniji vrhunske športnike, ki s športnim plezanjem segajo v svetovni vrh. Zato pravi, da je prav, da se plezalne stene postavijo v različne kraje po Sloveniji in spodbuja otroke v tej disciplini.

Maja Kramberger na Plezalni steni Tadeja Goloba v Lenartu

Po odprtju plezalne stene pa sta se na ŠRC Polena rekreacijska in športna zabava nadaljevali. Predvsem otroci so se zapodili na igrala, ki so v neposredni bližini plezalne stene. Tam so pokazali, da znajo že prav dobro plezati, hoditi po ovirah, po lestvi in se spuščati po toboganu.

Kasneje pa so na istem ŠRC Polena pripravili še razne športne aktivnosti, na katerih so sodelovali tudi starejši otroci, najstniki in odrasli.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.