21:19, ned, 25. Avg

FOTO: V Lovrencu golažijada navdušila komisijo in številne obiskovalce





V okviru Jezernikovih dni v Lovrencu na Pohorju, je v nedeljo, 25. avgusta, potekalo tudi tekmovanje v kuhanju golaža.

Letošnji organizatorji so dogodek pripravili na lokaciji nekdanjega Penziona Juli. Udeleženci so prejeli tri kilograme govedine in prav toliko čebule.

S pripravo in kuhanjem so pričeli že ob 9. uri zjutraj, strokovno ocenjevanje pa je potekalo ob 14. uri. Letos se je golažijade udeležilo kar enajst različnih skupin. V času kuhanja je vladalo pravo kulinarično vzdušje, obenem pa ni manjkalo trenutkov za druženje med posameznimi skupinami.

Organizator, Samo Gušter, je povedal: “Zelo smo veseli tako številčne udeležbe! V času naših Jezernikovih dni, golaža ne sme manjkati! Med udeleženci in obiskovalci je čutiti nostalgijo, ki jo imamo Lovrenčani do tega kraja, kjer je nekoč deloval t. i. Penzion Juli. Lepo Je videti, kako je ta prostor za letošnjo golažijado oživel.”

Strokovno komisijo, ki je svojo nalogo vzela zelo resno, so sestavljali domačini, izkušeni na področju gastronomije: starešina Lovske družine Puščava – Tomaž Golob, predsednica Društva kmetic Lovrenc na Pohorju – Slavica Kajzer in mladi kuhar, ki se je izobraževal v Hiši Jezeršek – Maksimiljan Urbanc.

Komisija je po ocenjevanju presenečeno ugotovila, da so si bili pri ocenah enotni mnogo bolj, kot so pričakovali. Ocenjevanje je sicer potekalo tako, da nihče od komisije o posameznem krožniku ni imel nobenih drugih podatkov kot le številko vzorca golaža.

Maksimiljan Urbanc je povedal: “Naša komisija je iskala ravnotežje med pravo teksturo golaža, začinjenostjo, okusom in pripravljenostjo mesa. Najboljši trije golaži so vse to imeli res odlično uravnoteženo. Hkrati pa smo bili presenečeni, da smo za ocenjevanje vseh enajst vzorcev porabili skoraj eno uro.”

Po koncu ocenjevanja je sledila uradna razglasitev in podelitev pokalov. Vse pripravljene golaže so nato razdelili med obiskovalce, ki so se ob živi glasbi zadržali v prijetnem druženju.

Več v Občinskem informatorju na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.