00:49, pet, 26. Apr

FOTO: V Majšperku so se z razstavo poklonili spominu na zdravnika, ki je prvi v Sloveniji raziskoval poklicne bolezni





V KPC Majšperk so odprli razstavo Zaprisežen ljubezni in življenju, ki je posvečena življenju in delu zdravnika Milka Pečeta.

Bil je med prvimi zdravniki, ki so se v takratni Jugoslaviji ukvarjali s poklicnimi boleznimi. Razstavo je pripravila Tatjana Železnik. Na odprtju pa je tudi hčerka zdravnika Ala Peče Kolarič, ki je obudila spomin na očeta. Razstava je nastala ob 120-letnici rojstva in 70-letnici smrti Milka Pečeta. Milko Peče velja za začetnika nove zdravstvene veje, saj se je ukvarjal s poklicnimi boleznimi.

Ohranjenih je več ljubezenskih pisem, kis ta si jih pisala Milko Peče in njegova izvoljenka.
Ala Peče Kolarič

Rodil se je v premožni družini. Oče Ivan je bil višji poštni uradnik v Mariboru. Milko Peče je sprva študiral medicino v Pragi, nato pa v Varšavi. Med študijem je spoznal Nadjo Osipovno Grünberg, Rusinjo judovskega rodu, in se kasneje z njo poročil.  Po služenju vojaškega roka in praksi sta prišla na Ptujsko Goro. V mariborski bolnišnici je bil nekaj časa stažist, nato je delal v Apačah kot zdravnik. Kasneje pa v Ptujski Gori.  Po več letih je dobil tudi dovoljenje za manjšo lekarno, kjer je prodajal zdravila.

Sprejel je tudi delo zdravnika za delavce v tovarni, nato pa ugotavljal, da imajo nekateri bolezni oziroma skupne znake bolezni, ki so jih dobili ob delu. Začel je preučevati, čemu imajo kamnoseki in prebivalci v bližini rudnika podobne bolezni, saj je večina ljudi tam obolevala na pljučih. Kasneje je deloval tudi na Ptuju v ambulanti za pljučne bolezni na Ptuju. Nato tudi v Mariboru. Premeščen je bil v Ljubljano, na Centralni higienski zavod za zdravstveno varstvo, kjer so kasneje uredili Dispanzer za poklicne bolezni z Milkom Pečetom na čelu. Preučeval je bolezni pljuč delavcev tudi iz drugih krajev Slovenije in ugotavljal med drugim zastrupitve s svincem.

avtorica razstave Tatjana Železnik

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.