04:28, pon, 8. Jul

FOTO: V Mariboru vzpostavili posodobljen Laboratorij za prometno inženirstvo





Te dni se v Mariboru odpira posodobljen Laboratorija za prometno inženirstvo Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru.

Laboratorij za prometno inženirstvo je skupni laboratorij Centra za prometno tehniko in varnost v prometu, Centra za raziskave mobilnosti, Centra za tehnologijo in organizacijo prometa, Centra za ekonomiko transporta in Centra za prometne gradnje, ki delujejo na treh katedrah Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru. Navedeni centri so nastali iz Centra za ceste in cestni promet, ki ga je leta 1981 na takratni Visoki tehnični šoli ustanovil prof. dr. Martin Lipičnik.

VIR: UM

Laboratorij za prometno inženirstvo ima sodobno opremo za izvedbo meritev in raziskav s področja cestne infrastrukture, prometne tehnike in prometne varnosti. Gre tako za laserski merilec hitrosti, pnevmatske in magnetne števce prometa, digitalne kamere z GPS napravami, elektronski razdaljemer, stacionarni merilec drsnosti, dinamični merilec drsnosti, deflektometer, kot za merilec odsevnosti horizontalne prometne signalizacije, merilec odsevnosti prometnih znakov in brezpilotni letalnik oz. kvadrokopter. Najbolj izpopolnjeno opremo laboratorija pa predstavljajo elektronska očala za sledenje pogledu človeka in simulator vožnje.

Oprema se uporablja v več namenov

Vsa oprema se uporablja za znanstvenoraziskovalne, pedagoške in strokovne namene. Po svoji opremljenosti je Laboratorij za prometno inženirstvo FGPA UM danes najsodobnejši opremljen laboratorij za prometno inženirstvo in cestno infrastrukturo v tem delu Evrope, s posebnim poudarkom na opremi za raziskovanje dejavnikov nastanka prometnih nesreč v cestnem prometu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.