06:33, sob, 20. Apr

FOTO: V Račah bogatejši za moderna pumptrack in skate park





V Račah so v petek uradno odprli pumptrack in skate park.

V neposredni bližini OŠ Rače oz. tamkajšnje enote vrtca so v letošnjem letu zgradili trenutno zelo popularni poligon, tako imenovan pumptrack poligon, ki predstavlja inovativno športno infrastrukturo, ob njem pa umestili tudi skate parka in tako obstoječe rekreativno igralne površine nadgradili in razširili z novimi vsebinami. V sklopu projekta širitve športnih površin so uredili tudi dodatna parkirna mesta in prostor ustrezno – dodatno opremili z urbano opremo. Glavni namen takšnega projekta je hkratna zagotovitev varnega mesta za druženje, sprostitev in izvajanje urbanih športov za vse občane in širšo javnost.

In kaj ter komu so namenjene nove površine?

Asfaltni pumptrack poligoni predstavljajo atraktivno, razgibano, a varno športno infrastrukturo, ki privabi zelo širok spekter uporabnikov. Konfiguracija pumptrack poligona omogoča varno in zabavno izkušnjo tako najmlajšim in začetnikom, ki se po poligonu le vozijo, kot tudi vrhunskim športnikom, ki večino grbin preskočijo.

Asfaltna vozna površina poleg tega omogoča uporabo ne le kolesarjem, temveč vsem uporabnikom športnih rekvizitov na kolesih, kot so na primer rolke, rolerji, skiroji itd.

Skate park (oziroma slovensko rolkarski poligon) je namenski športni objekt za širok spekter uporabnikov različnih starosti na športnih rekvizitih, kot so na primer rolke, BMX kolesa, rolerji, skiroji itd.

Da sta bili navedeni pridobitvi res težko pričakovani, pove tudi dejstvo, da so mnogi svoje bolj ali manj vratolomne skakalne veščine na rolkah v skate parku vadili in pilili že tedaj (med poletnimi počitnicami), ko je bilo tam (kljub asfaltu) v bistvu še aktivno gradbišče, pa tudi pumtrack poligon je neuradno zaživel prej, kot bi to po pravilih smeli.

Mesto za aktivno preživljanje prostega časa

Vrednost projekta in celotna ureditev okolice, ki zajema 299 m2 skate parka in 677 m2 voznih površin pumptrack poligona in 109m2 dodatnih parkirnih površin je znaša slabih 150.000,00 EUR. Izvedba teh objektov zahteva določeno specifična znanja strokovnjakov tako arhitekture, športa in gradnje ter veščine izvedbe v skladu z najvišjimi varnostnimi standardi je specialna dela izvedlo podjetje ALLIANCE, ki ima več kot desetletje izkušenj na področju akcijskih športov in izvedbe le teh. Pripravljalna dela, ureditev parkirnih površin, javno razsvetljavo in ureditev okolice pa so izvedla lokalna podjetja.

Kot zanimivost pa lahko zapišemo, da zaradi priljubljenosti, hitro rastočega števila tovrstnih poligonov širom po svetu in obstoječih tekmovanj pa so vožnjo po pumptrack poligonih v Mednarodni kolesarski zvezi UCI prepoznali kot uradno športno disciplino. Posledično bodo na pumptrack poligonih potekala tudi državna, evropska in svetovna prvenstva.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.