19:44, čet, 18. Apr

FOTO: V UKC Maribor so odprli nove prostore Oddelka za pljučne bolezni





Danes so odprli nove prostore Oddelka za pljučne bolezni v UKC Maribor. V tednu dni bodo s pohorske enote preselili vse v zgradbo klinike za interno medicino.

Nove prostore so odprli in razkazali Anton Crnjac, direktor UKC Maribor Nataša Marčun Varda, strokovna direktorica UKC Maribor, in Dušanka Vidovič, predstojnica Oddelka za pljučne bolezni.

Anton Crnjac, direktor UKC Maribor, in Dušanka Vidovič, predstojnica Oddelka za pljučne bolezni

Gre za težko pričakovano priključitev Oddelka za pljučne bolezni nazaj v matično enoto, v sklopu Klinike za interno medicino. Oddelek bo odslej umeščen v 3. nadstropje Klinike za interno medicino. Novi prostori omogočajo boljše in lažje sodelovanje z drugimi internističnimi strokami in drugimi specialnostmi, kot so kirurgija, radiologija, onkologija idr. Prav tako zagotavlja boljše možnosti za znanstveno-raziskovalno in pedagoško delo. Prenovljeni sodobni prostori so opremljeni z novo medicinsko opremo ter pomenijo višji in boljši standard za bolnike, za zaposlene pa boljše pogoje za delo.

40 bolniških postelj kot prej, a drugače razporejenih

Oddelek ima predvidenih 40 bolniških postelj, kot jih je imel na Pohorju, le da jih bodo v novih prostorih drugače razporedili: 26 standardnih bolniških postelj, pet bolniških postelj za izolacijo, šest bolniških postelj za intenzivni nadzor in tri bolniške postelje za dnevni hospital.

Bolniška soba z več posteljami na Oddelku za pljučne bolezni UKC Maribor

Za boljši razvoj pulmološke stroke in diagnostike

Z novo specialno medicinsko opremo bodo lahko omogočili razvoj pulmološke stroke in nadgradili:
invazivno pljučno diagnostiko: endoskopski bronhialni ultrazvok, argon plazma,
diagnostiko težke astme: meritev dušika v izdihanem zraku,
funkcionalno diagnostiko: meritve pljučne funkcije – ergospirometrija; ultrazvok;
diagnostika motenj dihanja v spanju;
intenzivni nadzor hudo bolnih in prizadetih pljučnih bolnikov.

Odprtje novih prostorov Oddelka za pljučne bolezni v UKC Maribor

Bolnikov ne bo več treba prevažati s Pohorja v matični center na preglede

Predstojnica oddelka Dušanka Vidovič je poudarila, da gre za  izjemno veliko pridobitev, na prvem mestu za bolnike, ki bodo deležni boljšega standarda, pa tudi za zaposlene, saj bodo imeli boljše pogoje za delo. Ne nazadnje bodo zaradi tega, ker bodo od zdaj v matični ustanovi, lažje in hitreje opravili določene preglede, za katere v enoti na Pohorju niso imeli naprav in ne bo treba bolnikov voziti iz ene enote v drugo. Za to, da so bolnike prepeljali s Pohorja v mesto, so namreč porabili tudi pol ure, hkrati pa je prevoz za bolnika pomenil tudi napor.  Sodelovanje pa bo enostavnejše tudi z drugimi internističnimi strokami, npr. kirurgijo, radiologijo in onkologijo. Strokovna direktorica UKC Maribor Nataša Marčun Varda pa je dejala, da bodo v novih prostorih lahko imeli boljše možnosti za znastveno in pedagoško delo.

Na Pohorju bodo sprva bolniki s covidom-19, kasneje pa negovalna bolnišnica

Prostori na Pohorju so stari in dotrajani, prav tako tudi oprema. Prav zaradi tega so že pred leti sprožili pobudo za selitev v matični UKC. Sama selitev po besedah direktorja Antona Crnjaca stane 2,8 milijona evrov. Povedal je še, da bodo v prostorih na Pohorju naredili negovalno bolnišnico, a da je pot do nje še dolga, saj bodo pred tem imeli tam bolnike s covidom-19. Namensko jih bodo selili na Pohorje, tako da ne bo treba v matičnem UKC Maribor krčiti drugih oddelkov in prilagajati prostorov. Izpostavil je še, da gre pri tem za začasno rešitev. V prihodnosti namreč želijo postaviti kontejnersko bolnišnico za bolnike s covidom-19. Na Pohorju pa nato posodobiti infrastrukturo in jo prilagoditi za negovalno bolnišnico.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.