12:05, čet, 25. Apr

FOTO: V Vuzenici včeraj poudarili pomembno vlogo vojnih veteranov





V Vuzenici so sinoči obeležili 30. obletnico osamosvojitve naše države.

Praporščaki na slovesnosti v Vuzenici ob 30. obletnici osamosvojitve RS

Zvečer so na slavnostni prireditvi podelili veteranom vojne za Sloveniji in drugim priznanja, ob tem pa poudarili, kako pomembna je vloga veteranov tudi v sedanjem času. V telovadnici osnovne šole so pripravili tudi razstavo, posvečeno 10-dnevni osamosvojitveni vojni.

Ladislav Lipnik, predsednik Zveze veteranov nam je poudaril, kako pomembna je vloga veteranov.

Župan Vuzenice Franjo Golob, ki je osamosvojitveno vojno občutil tudi sam, pa je ob včerajšnjem dnevu, ko so se v Vuzenici poklonili spominu na osamosvojitveno vojno, predvsem pa počastili veterane, dejal, da so bile na Koroškem tudi smrtne žrtve. Izpostavil je še, da se v živo spomnijo dogodke tistih dni. Poudaril je, da so veliko delo opravile takratna milica, teritorialna obramba in dobra organiziranost v Sloveniji- Zdaj imamo prav zaradi tega svojo državo, svojo zastavo. Izpostavil je še, da bi lahko tako množično udeležbo kot na plebiscitu za svojo državo lahko imeli tudi zdaj na vseh volitvah. Spomnil pa se je še tudi na zgodovinske učbenike.

Na sami proslavi pa so pravzaprav podpisali še pomemben dokument, s katerim so tudi uradno povezali veterane. Ne samo vuzeniške veterane, ki so se borili v Vuzenici, ampak tudi vse tiste veterane, ki zdaj živijo v Vuzenici, med osamosvojitveno vojno pa so delovali na drugih območjih, je povedal Matjaž Motaln, predsednik Društva vojnih veteranov 31. samostojne čete Muta-Vuzenica 1991.

Soavtor razstave, ki si jo je bilo mogoče ogledati včeraj, na ogled pa je tudi danes vse do 16. ure v telovadnici Osnovne šole Vuzenica, Zvone Strmšnik pa nam je povedal, kaj vse je pravzaprav na ogled. Izpostavili so najprej tisto, kar se je dogajalo pred 30 leti na barikadah in v osamosvojitveni vojni, a najde se tudi kaj drugega.

Fotogalerija:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.